ACTUEEL

Euthanasie bij dementie stagneert

Het aantal gevallen van euthanasie bij dementerenden stijgt niet verder. Dat schrijft Trouw vrijdag op basis van cijfers van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie.

In 2010 kozen 25 patiënten voor euthanasie, tegenover 49 in 2011. Vorig jaar is dat aantal niet hoger uitgevallen, stellen de commissies. Een precies aantal wordt niet genoemd. De definitieve cijfers worden in augustus naar minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gestuurd.

Herbevestigen

De commissies achten het van belang om aan te geven hoe groot de groep is, omdat de koepel van artsen KNMG donderdag bij Schippers pleitte voor een aanscherping van de wet. De KNMG wil dat patiënten een eerdere wilsverklaring verbaal of non-verbaal herbevestigen alvorens een arts medewerking geeft aan euthanasie.

Kritiek

De houding van de KNMG is op felle kritiek gestuit bij onder anderen oud-minister Els Borst en ouderenbond ANBO. Zij vinden dat artsen de wet aan hun laars lappen en uitvoering moeten geven aan een eerdere wilsverklaring.

Werkgroep

Naar aanleiding van het overleg tussen VWS en de artsenkoepel is besloten om een werkgroep in het leven te roepen die gaat bekijken hoe het verder moet met euthanasie bij dementerenden. De werkgroep moet aan arts en patiënt meer helderheid bieden over de mogelijkheden voor euthanasie. Daarbij wordt uitgegaan van de doelstellingen en de kaders van de euthanasiewet.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

18 mei 2013

Mw. Borst en Mw. Sorgdrager. Dat duo had in de optiek van Pim Fortuyn nooit achter het aanrecht weg mogen lopen. Natuurlijk weet ze het ook nu weer beter als het KNMG maar ze heeft als minister haar kansen laten liggen. Het is natuurlijk wel waar dat het KNMG aanzienlijk genuanceerder kan oordelen met de kennis van nu als Mw. Borst met haar ' ze lappen de wet aan hun laars'. Jammer dat ze door deze reactie de haar eigen mentale vermogens nu ook ter discussie stelt al zal ze dat op haar leeftijd wel niet fijn vinden te horen. Misschien dat ze zelf weer actief kan worden als arts-euthanasiste? Of een opleidingstraject opzetten? Misschien krijgt ze het weer gezellig ouderwets stervensdruk?

E.Kriek

18 mei 2013

De spuit als definitieve oplossing voor dementerenden past niet bij een zichzelf respecterende maatschappij.
Ik ben blij dat de KNMG hier niet aan mee wil doen.

Top