ACTUEEL

'Stop ondoordachte plannen voor ouderenzorg'

Politici moeten stoppen met alsmaar ondoordachte plannen over de zorg voor ouderen de wereld in te slingeren. Het jaagt ouderen de stuipen op het lijf. Bovendien wordt over de ideeën vaak weer onnodig veel discussie gevoerd om ze vervolgens weer af te schieten.

Dat zegt OuderenOmbudsman Jan Romme in een reactie op het plan van de Amsterdamse zorgwethouder Eric van der Burg, om als gevolg van de bezuinigingen alleen mensen van 85 jaar en ouder thuishulp te garanderen. Dat staat in de zorgbrief die hij binnenkort naar buiten brengt.

Onzinnig

De wethouder stelt dat deze groep ouderen vaak geen groot sociaal netwerk meer heeft om op terug te vallen en dat hun kinderen, als ze die hebben, vaak ook al op leeftijd zijn. “Het is een onzinnig plan", zegt Romme. “Je kunt ouderen niet meer als één groep zien. In de zorg moet je niet naar leeftijd kijken, maar op basis van de individuele gezondheidstoestand kijken welke zorgbehoefte iemand nodig heeft. Ik ken mensen van 60 jaar die fysiek gezien heel oud zijn en ik ken 85-jarigen die nog supergezond zijn.''

Mentale gesteldheid

Door verbeterde arbeidsomstandigheden en betere gezondheidszorg is niet de leeftijd maar de fysieke en mentale gesteldheid van een individu steeds meer bepalend voor het leveren van thuiszorg. Daarom kan het volgens Romme nooit een goed doordacht plan zijn om alleen 85-plussers thuiszorg te garanderen. “Ik begrijp dat er bezuinigd moet worden, maar dit soort gekke plannen die toch weer van tafel gaan, zorgt alleen maar voor onnodige onrust onder ouderen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.'' (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wil Peters

17 mei 2013

i.p.v. dat elke gemeente ballonnetjes op werpt en dat elke gemeente een eigen invulling geeft voor de implementatie heeft van de WMO en de eigen bijdragen en bij andere gemeenten gratis.

(http://www.consumentenbond.nl/campagnes/betaalbare-zorg/zelfde-zorg-verschillende-eigen-bijdragen/#item2)

Ook voelen zich gemeenten gebonden aan meerjaren contracten opdat simpele kostenbesparende innovatieve oplossingen jaren lang moeten wachten.

Ik heb een tip:
Maak een centraal meldpunt bekend, waar mensen hun goede ideeën kunnen melden.

De provincie Overijssel heeft een goed initiatief gestart.
maar dan specifiek voor langer thuis te kunnen blijven wonen.
http://www.langzultuwonen.nl/ervaringen/

Wellicht zijn er nog andere instanties bezig met onderzoek naar versnelling van goedkopere en slimmere oplossingen. Mocht dit er reeds zijn, laat het dan weten.

Top