ACTUEEL

Schippers: geen uitstel aanpak zorgfraude

De aanpak van fraude in de zorg duldt volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) geen uitstel. Op aandringen van Kamerleden spreken Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn donderdag met hen over de vele aanwijzingen voor uiteenlopende manieren waarop in de zorg zou worden gesjoemeld.

Schippers stuurde vrijdag een conceptrapport naar de Kamer waarin een analyse wordt gemaakt van fraude in de zorg. Ze deed dit na een uitzending van RTL Nieuws dat donderdag meldde dat ziekenhuizen declaraties indienen voor niet-medisch noodzakelijke behandelingen, als ooglidcorrecties en het weghalen van spataderen.

Conceptrapport

De omroep baseerde zich op een ambtelijke notitie waarop het de hand had weten te leggen. De SP vond het onacceptabel dat dat stuk niet naar de Kamer was gestuurd. Vrijdag deed Schippers dat alsnog, maar ze benadrukte dat doorgaans alleen eindrapporten naar de Kamer gaan en de concepten niet. Dit keer maakt ze een uitzondering, omdat Kamerleden deze notitie graag willen hebben. In haar brief toont de minister aan dat ze de Kamer regelmatig over het project heeft geïnformeerd.

In de brief gaat de minister ook in op de projectgroep die in 2011 werd ingesteld om uit te vinden hoe controle en toezicht kunnen voorkomen dat declaraties die niet voldoen, toch worden vergoed.

Na de ministerraad stelde Schippers dat artsen sinds 1,5 jaar geleden een nieuw bekostigingssysteem is ingevoerd, al minder makkelijk kunnen frauderen. Het nieuwe systeem wordt continue bekeken op mogelijke zwakke plekken. Sinds haar aantreden is aanpak van fraude een topprioriteit waarop ze al acties ondernam die ze verder wil uitbreiden. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

21 mei 2013

Dat moet je ook niet uitstellen, er meteen op in springen.
Anders zijn wij straks nog meer kwijt, want zo help je een ander aan ideeën. Terugvorderen en wel meteen.

Hoek

21 mei 2013

Grote graaiers, dieven, fraudeurs en per definitie volk dat kwaliteit aan de laars lapt. Ik begrijp niet dat er nog mensen zijn die het een roeping noemen!

Top