ACTUEEL

Kwart dames coassistenten seksueel geïntimideerd

Bijna een kwart van de vrouwelijke coassistenten heeft zich tijdens de studie wel eens seksueel geïntimideerd gevoeld. Dat blijkt uit een enquête onder 2600 geneeskundestudenten van het KNMG Studentenplatform.

Van alle geneeskundestudenten zegt 12 procent tijdens de studie wel eens met seksuele intimidatie te maken hebben gehad. Bij vrouwelijke artsen in opleiding ligt dat met 23 procent aanzienlijk hoger. Zowel artsen als patiënten zouden zich aan intimiderend gedrag schuldig maken.

In 2009 deed het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een soortgelijk onderzoek onder ruim 1200 coassistenten en begeleiders in de opleidingsziekenhuizen in de regio Noordoosten van Nederland. Daaruit kwamen ongeveer dezelfde cijfers naar voren: zeker twintig procent van de coassistenten ervaarde seksueel intimiderend gedrag tijdens de opleiding.

Seksuele intimidatie

Als ongewenste seksuele aandacht noemen studenten vooral opmerkingen over het uiterlijk (66,5 procent). Ook komen seksueel getinte opmerkingen tijdens medische handelingen (50 procent), persoonlijke vragen over seksualiteit of liefdesleven (39,4 procent), ongewenst lichamelijk contact (27,5 procent) en ongewenst contact via internet of telefoon (6,9 procent) voor. Vrijwel altijd zijn het mannen die seksueel intimideren (93,4 procent).

Vragen over seksuele intimidatie werden in 2006 ook al aan geneeskundestudenten voorgelegd. Toen waren de resultaten vrijwel hetzelfde. Studenten doen echter vrijwel nooit melding van het probleem, stelt het platform. Slechts 7 procent van de studenten maakt bij de universiteit melding van de seksueel ongewenste intimiteiten.

Melden

De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) heeft sinds vorig jaar een overlegpunt voor seksuele intimidatie, bedoeld om het melden van seksuele intimidatie laagdrempelig te maken. Tot nu toe is door studenten slechts twee keer contact opgenomen met het punt. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 mei 2013

Deze uitkomsten verbazen mij niet. SI wordt al jarenlang goedgepraat door het af te doen als "geldingsdrang" etc. Dit is meestal niet te wijten aan flirtgedrag of kleding die weinig verhullend is, maar aan het gebrek aan normbesef bij de mensen die zich hier schuldig aan maken. Daar zou meer op ingezet worden. Dat geldt overigens voor alle vormen van intimidatie en ander pestgedrag.
Overigens is dit niet alleen een verschijnsel van de laatste tijd, maar dit kwam 30 jaar geleden ook al voor.

Anoniem

22 mei 2013

Als man ben ik niet verrast. Het is natuurlijk af te keuren, maar andere vormen van machtsmisbruik zijn ook af te keuren en komen ook vaak voor.

Het is echter mijn indruk dat het maar weinig echt fout gaat. Jonge vrouwen hebben een duidelijk beeld van hun rechten en plichten en laten dergelijk gedrag niet leiden tot misbruik. Volgens mij is daar wel een verschil met 30 jaar geleden. En als die vrouwen weten dat hen niet gaat overkomen dan is intimidatie nog wel vervelend, maar lang niet meer zo beangstigend.

Dit is echter maar een indruk, en wellicht zien anderen dit anders.

Top