ACTUEEL

‘Competitie in innovatie brengt kosten omlaag’

Innovaties kunnen de zorg verbeteren en kosten omlaag brengen. Echter, vaak lopen deze tegen weerstanden binnen de geneeskunde. Er moet een denkomslag plaatsvinden. Dat stelt Hans Mark Emanuel, gynaecoloog in het Spaarne ziekenhuis en zorgondernemer, tijdens de Sustainable Healthcare Challenge 2013 Op Nyenrode op 17 mei.

De belangrijkste weerstand op het gebied van innovaties is de veranderingsgezindheid, stelt Emanuel. Artsen tonen volgens hem weerstand tegen het aannemen van nieuwe methoden. “In principe is de geneeskunde een vrij conservatieve wereld waarin men snel het idee heeft ‘wat goed is is goed en wat bewezen effectief is moeten we houden, en innovatie en vernieuwing gaat ontzettend langzaam’. Zelfs in dit tijdperk van evidence based medicine duurt het vaak nog jaren voordat bewezen effectieve goedkopere minder pijnlijke procedures ingevoerd worden in de dagelijkse praktijd. De meeste weerstand ondervinden we in onze eigen beroepsgroep: het aannemen van nieuwe methodes.”

Investeren in de toekomst

Op de vraag of de weerstand niet te maken heeft met het ook duurder worden, antwoordt Emanuel: “Soms is dat korte termijn denken, want het kan zo zijn dat een betere behandeling die nu duurder is voor de langere termijn voordeel kan opleveren. Dat is investeren in de toekomst. Dat is natuurlijk altijd moeilijk, want het is moeilijker het eindeffect te overzien. Het betekent niet zonder meer dat je meer geld kwijt bent en dat is niet is dat altijd doorzien wordt.”  “ Ik ben ervan overtuigd dat als je maar genoeg doorzettingsvermogen hebt en genoeg duidleijk maakt dat iets anders en beters is dan een huidige techniek, dat er dan interesse ontstaat bij de industrie en er concurrenten komen die soortgelijke producten gaan ontwikkelen, waardoor je competitie krijgt. Met name die competitie is ontzettemnd goed, want competitie in innovatie is wat ons alleen maar verder brengt. En daarmee, het concurrentieaspect, concurrentie brengt uiteindelijk altijd het kostenaspect naar beneden: r valt wat te kiezen.”

De prijs per eenheid gaat naar beneden, maar het volume omhoog? Op deze vraag antwoordt Emanuel: “Als het product waar we het over hebben een betere zorg levert, dan is het ook goed dat het volume omhoog gaat. Dan wil je dat meer mensen op een nieuwe methode behandeld worden door meerdere alternatieve industrieën die naast elkaar een zelfde idee ontwikkelen”.

Bekijk hier het volledige interview met Hans Mark Emanuel:

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top