ACTUEEL

Stralingsdosering bij röntgeningreep kan lager

Nieuwe technologie maakt het mogelijk om de hoeveelheid straling bij het maken van röntgenfoto’s van bloedvaten te halveren. Daarmee wordt de hartzorg voor zowel patiënten als personeel veiliger.

Eén en ander blijkt uit een gezamenlijke studie van UMC St Radboud in Nijmegen en het Duitse hartcentrum Main-Taunus naar een nieuw röntgeninterventiesysteem van technologiereus Philips. Volgens de onderzoekers neemt de veiligheid dankzij de lagere stralingsdosering toe zonder concessies te hoeven doen aan de beeldkwaliteit.

Reductie

Philips ziet in de studie nieuw bewijs dat complexe interventies mogelijk zijn met aanzienlijk lagere stralingsdoses. Eind vorig jaar wist Philips samen met het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein met dezelfde technologie de hoeveel röntgenstraling bij vaatprocedures met 75 procent terug te brengen. In een studie in het Zweedse Karolinska Universiteitsziekenhuis werd een vergelijkbare stralingsreductie bereikt op het gebied van neuroradiologie. Andere studies op het gebied van neuroradiologie en electrofysiologie lopen nog. De resultaten worden later dit jaar verwacht.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top