ACTUEEL

Debat 'zorgfraude' ook met Opstelten en Weekers

De Tweede Kamer spreekt donderdag niet alleen met minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over fraude in de zorg, maar zijn ook minister Ivo Opstelten (Justitie) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) erbij gehaald.

Bijna alle partijen steunden woensdagavond het verzoek van Hanke Bruins Slot (CDA) om Opstelten en Weekers bij het debat te betrekken. “Zorgfraude moet hard aangepakt worden, maar als alle inzet strandt bij het Openbaar Ministerie en Fiod, hebben we daar niks aan'', aldus Bruins Slot. Zij wil van Opstelten en Weekers horen of justitie en Fiod wel voldoende capaciteit hebben om fraude in de zorg op te sporen.

Te hoge premie

Volgens de PVV ligt er een stapel rapporten die wijst op nooit aangepakte miljardenfraude in de zorg. “Het is van de zotte dat 12,5 miljoen Nederlanders elke maand een veel te hoge zorgpremie betalen terwijl fraudeurs hun gang kunnen gaan'', aldus de partij.

Parlementaire enquête

De SP wil een parlementaire enquête om duidelijk te krijgen in hoeverre de stijgende zorgkosten worden veroorzaakt door behandelingen die ten onrechte in rekening worden gebracht. De SP neemt het hoog op dat Schippers een analyse over zorgfraude pas naar de Kamer stuurde nadat RTL Nieuws erover had bericht. De SP heeft weinig vertrouwen meer in Schippers.

Grootschalig

Ook GroenLinks wil een parlementaire enquête, maar dan naar de kosten van de zorg. Volgens Linda Voortman maakt “de grootschalige manier waarop onze zorg georganiseerd is, het mogelijk dat een veel te groot deel van dat geld niet terechtkomt bij zorg aan patiënten, maar in de zakken van ziekenhuizen, verzekeraars en de farmaceutische industrie''.

Zelfreflectie

Arie Slob (ChristenUnie) wijst erop dat niet op alle foute declaraties het etiket fraude is te plakken. “Het huidige systeem is een doolhof geworden, dus moeilijk te controleren en gevoelig voor fouten en misbruik. We moeten recht doen aan de betrokkenen, maar enige zelfreflectie kan geen kwaad.'' (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top