ACTUEEL

NVZ maant ziekenhuizen tot correct declareren

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wijst bewust verkeerd declareren hard van de hand. “Als assistenten of specialisten zien dat er verkeerd gedeclareerd wordt, meldt het vertel het en verbeter het”, aldus voorzitter Yvonne van Rooy woensdag in het NOS Journaal. “Zorg voor goede controlesystemen in het ziekenhuis en voer steekproeven uit.”

Van Rooy zegt blij te zijn met het door minister Schippers aangekondigde onderzoek naar foutieve declaraties. “Ook wij willen graag helderheid”, aldus Van Rooy. “Doelbewust foutief declareren is uit den boze. Nu circuleren er allerlei wilde bedragen. Dat is niet goed voor het vertrouwen van de patiënt. Die moet medisch gezien goed behandeld worden, en tegelijkertijd begrijpelijke rekeningen ontvangen.”

Transparanter

Ook Van Rooy wijst op ingewikkelde karakter van het Nederlandse declaratiesysteem.  Daardoor kunnen er ook onbewust fouten worden gemaakt. Een stelselherziening vindt Van Rooy geen goed idee, maar wel moet het huidige systeem aangepast worden. “Het systeem moet beter, transparanter”, vindt Van Rooy. “Ziekenhuizen moet eerst zelf vooraf controleren of de declaraties die de deur uitgaan goed, eerlijk en begrijpelijk zijn. Ziekenhuizen zijn hier al hard mee bezig.”

Tachtig miljoen

Van Rooy wijst er op dat er sinds het begin van het DBC systeem in 2007 tachtig miljoen declaraties zijn verwerkt. Begin 2012 werden de 30 duizend DBC's (zorgproducten) teruggebracht naar zo'n 4000. Alle meldingen over foutief declareren stammen van voor 2012.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

DGo

23 mei 2013

Bestuurders, jullie lezen de opdracht van jullie voorzitter.

Voordat alle rekeningen worden verstuurd, eerst allemaal controleren of ze 'goed, eerlijk en begrijpelijk zijn'.

Ik wens iedereen heel veel sterkte.

Anoniem

23 mei 2013

Vers van de pers:
"Declaraties uit 2013 volledig verwerkt in 2020!"

Top