ACTUEEL

Kamer: doktersrekening versneld naar patiënt

Als het aan de Tweede Kamer ligt, krijgen patiënten al per 1 januari een begrijpelijk kostenoverzicht na een bezoek aan de dokter. Door meer ogen mee te laten kijken naar de rekening, hopen partijen dat gesjoemel met rekeningen afneemt.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zegde eerder toe dat patiënten in de loop van 2014 zo’n kostenoverzicht zouden ontvangen. Na de vele verhalen die de afgelopen tijd opduiken over spookrekeningen en fopopnames, wil de Kamer donderdag van het kabinet horen of de “wittejassencriminaliteit” eigenlijk wel voldoende prioriteit krijgt bij FIOD en Openbaar Ministerie. VVD en D66 willen verder dat de Kamer elk halfjaar de voortgang bekijkt van de aanpak van zorgfraude.

Fraude uitbannen

Om fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) uit te bannen, moet van D66, VVD, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie zo snel mogelijk worden gestopt met het overmaken van het zorggeld op de rekening van de patiënt.

Kamerleden hekelen de zorgfraude. “Dit kabinet bezuinigt miljarden op de zorg, dat is onverteerbaar als je weet dat er ook miljarden in de verkeerde zakken belanden”, zei Linda Voortman (GroenLinks). Anne Mulder (VVD): “De zorgkosten exploderen, dus we moeten alles op alles zetten om de kosten onder controle te houden. Onderzoek naar foute declaraties is goed: dan weten we waar we het over hebben en waar de zwakke plekken zitten in het systeem.” (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Alberts

24 mei 2013

Prima plan, maar dan voor dat onterecht met een boel modder gegooid gaat worden wel met een uitleg hoe de prijzen vastgesteld zijn. Te vaak ben ik tegen onbegrip aangelopen in de tweedelijns ggz, mensen zijn niet op de hoogte van hoe het DBC systeem werkt. Dat indirecte tijd ook meetelt, dat er geen vastgesteld tarief per sessie is maar een pakketprijs etc.

Lustgraaf van de René

24 mei 2013

Besparen op de zorg. Door de huisarts/secretaresse/ toegevoeg verpleegkundige worden patienten opgeroepen c.q. vervolgafspraken gemaakt om de bloeddruk te meten.
Voorstel: De patienten/clienten zelf een bloeddrukmeter laten aanschaffen en mocht de bloeddruk niet in orde zijn dan...... naar de huisarts. Iedereen weet wel wat de bloeddruk moet zijn.

Top