ACTUEEL

‘Aanpassen regels nodig voor toepassen innovaties’

Bestaande technologieën en innovaties gaan vaak gepaard met een kostenstijging. Dit kan anders, stelt Michel van Schaik, directeur bij Rabobank International, tijdens de Sustainable Healthcare Challenge 2013 Op Nyenrode op 17 mei.

“Als je de regelgeving flexibiliseert en ook de bekostiging flexibiliseert en als de zorgverzekeraars veel meer nog selectief gaan inkopen, gaat er toch een ontwikkeling ontstaan dat oude niet meer effectieve toepassingen en processen vervangen gaan worden door nieuwe technologieën”, aldus Van Schaik.

“In andere segmenten en sectoren, denk bijvoorbeeld aan de banksector, daar zijn we ook in staat geweest om het naar de bank gaan om geld op te halen te vervangen door telebankieren waardoor iedereen op iedere moment van de dag zelf achter zijn eigen computer zijn geldzaken kan regelen. Iets dergelijks zou ik me heel goed kunnen voorstellen voor een belangrijk deel van de gezondheidszorg”.

Korte termijn

Op korte termijn gelooft hij erin dat met name de reeds bestaande technologieën en innovaties veel sneller en effectiever ingezet moeten worden. Daarnaast moeten ‘we’ volgens Van Schaik “blijven werken aan gentechnologie en andere heel interessante revolutionaire zaken op dat gebied”. En vooral niet vergeten om de dingen die we al kunnen toepassen veel sneller te implementeren.

Toekomst

Voor de toekomst ziet hij een belangrijke sleutelrol weggelegd voor ‘the next generation’. Jonge studenten kunnen het ondernemerschap en de innovatie een grote impuls te geven. Van Schaik signaleert dat er veel gevestigde belangen zitten in het bestaande zorgsysteem en dat het zorgsysteem niet vanzelfsprekend zichzelf gaat innoveren. Daarom is het volgens hem belangrijk dat er bij studenten “een visie en bewustzijn ontstaat dat zij ook heel goed in de gezondheidszorg kunt gaan ondernemen en innoveren”.

Bekijk hier het volledige interview met Michel van Schaik:

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

v van nederveen

24 mei 2013

Ik deel de opvatting dat de gevestigde belangen vernieuwingen vertragen. Dat is enorm jammer voor iedereen, zeker voor de patiënt.
De patiënt betrekken bij innovatie én implementatie zal bijdragen versnelling van door hen gewenste vernieuwingen.

zorg

24 mei 2013

Daar waar wettelijk inspraak geregeld is weet ik dat er geen inspraak mogelijk gemaakt wordt door mondige personen zo af te schilderen dat deze zonder zich zelf te kunnen verdedigen zwart gemaakt en tegengewerkt worden.
Ook zijn brieven en voorstellen niet behandeld na toezending aan de daarvoor in gestelde raden. Ja er wordt veel onder de hoed gehouden. Dit ondanks openbaarheid van bestuur en het niet laten inzien van deze stukken.
Als alleen door inschakeling van de rechter inzage van en openbaarheid afgedwongen kan worden kun je je afvragen hoe men functioneerd.

groet

Top