ACTUEEL

Zorgverzekeraars investeren in sneldiagnostiek

Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar gaan investeren in de ontwikkeling van minuscule laboratoria op een chip. Hiermee kan een arts binnen enkele minuten onder meer bloed- , urine- en speekselmonsters onderzoeken om vervolgens een diagnose te stellen.

Met de lab-on-a-chip is een ziekte sneller opgespoord en wordt onnodige zorg voorkomen. De arts is niet afhankelijk van een locatie, omdat het een draagbaar laboratorium betreft. Zo worden kosten bespaard en kan een behandeling direct en gericht van start gaan. Achmea-topman Roelof Konterman denkt dat dit zal leiden tot “een grote verandering in de huidige infrastructuur doordat de arts analyses direct aan het ziekenhuisbed, in de ambulance, in de huisartsenpraktijk of op termijn zelfs bij de patiënt thuis kan uitvoeren”.

Missie

“Deze investering sluit feilloos aan op onze missie, namelijk goede zorg en kwaliteit van leven op een betaalbare en duurzame wijze realiseren”, vindt bestuursvoorzitter Diana Monissen van De Friesland Zorgverzekeraar. “Met deze innovatie kan er sneller, beter en efficiënter worden gehandeld, waardoor onnodige zorgkosten kunnen worden tegengegaan.”

Gevoeiliger

Om de technologie door te ontwikkelen participeren Achmea en De Friesland in het bedrijf Ostendum. Het bedrijf is in 2008 opgericht als spin-off van de Universiteit Twente (UT) en heeft verschillende patenten in handen. Als voorbeeld van de mogelijkheden van de lab-on-a-chip die zijn bedrijf ontwikkelt noemt CEO Paul Nederkoorn hartinfarct bij vrouwen. “In veel gevallen wordt dat in een later stadium ontdekt doordat vrouwen vaak andere symptomen vertonen na een infarct dan een man”, legt Nederkoorn uit. “De technologie van Ostendum meet tot wel duizend maal gevoeliger dan de nu gebruikte methoden, waardoor een arts sneller het eiwit in het bloed herkent dat vrijkomt tijdens een hartinfarct.”

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Ron Kusters

27 mei 2013

Mooi dat deze verzekeraars aandacht hebben voor innovatie in point of care diagnostiek.
Het zou nog mooier zijn wanneer zij de toepassing van de huidige technologie in de huisartspraktijk zouden stimuleren. Om te beginnen met een betere declaratiemogelijkheid voor de huisarts.

Rogier Hopstaken

28 mei 2013

Goed dat deze zorgverzekeraars de nek uitsteken en point of care testen (POCT) na jaren van radiostilte nu op de agenda hebben gezet. Wel opmerkelijk dat aan ondersteuning voor bestaande, wetenschappelijk bewezen POCT grotendeels voorbij wordt gegaan. Nog altijd kunnen de meeste patiënten hierdoor niet profiteren van de best mogelijke, evidence-based zorg. Ik hoop van harte dat men de wijsheid heeft nu niet louter in te zetten op een 'hip item', mogelijk veelbelovend, maar vooralsnog zonder bewezen meerwaarde voor huisarts en patiënt. Ik reken erop dat men snel verbinding zoekt met huisartsonderzoekers en eerstelijnslaboratoria die de voeten stevig in de klei hebben staan. Pas dan kan diagnostisch kaf van koren gescheiden worden en krijgen onze patiënten de excellente zorg die ze verdienen. Daar is het ons toch om te doen?

Top