ACTUEEL

Schippers perkt topsalaris kaakchirurg fors in

Minister Schippers zet flink het mes in de honorariumtarieven van kaakchirurgen. Schippers heeft een structurele korting van de honorariumomzet van kaakchirurgen van 38 miljoen euro aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Dit komt in plaats van de eerder in het Lenteakkoord afgesproken 20 miljoen euro.

De minister wil de gemiddelde honorariumomzet van kaakchirurgen gelijktrekken met die van medisch specialisten. Uit recent onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de gemiddelde honorariumomzet per full time equivalent  (fte) kaakchirurg 427.000 euro bedraagt, terwijl dit voor medisch specialisten 270.000 euro is. Volgens cijfers van de NZa werken er in Nederland gerekend in fte 230 kaakchirurgen.

Twee stappen

De minister schrijft in de Kamerbrief dat ze de korting in twee stappen wil doorvoeren onder meer vanwege de korte voorbereidingstijd voor de kaakchirurgen. Dit betekent een korting van 20 miljoen euro in 2014 op het budgettair kader voor de kaakchirurgen (het oorspronkelijke voornemen) en een structurele korting van 38 miljoen vanaf 2015.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

24 mei 2013

En terecht! Ik kan een minister die haar achterban hard aanpakt wel waarderen.

Anoniem

25 mei 2013

Als ons inkomen gekoppeld moet worden aan de mortaliteit verdienen wij veels te weinig! De literatuur laat slechts 3 overleden patienten zien over een langere tijd.
Chrirurgen hebben een score van ruim 2500 patienten per jaar. De werkelijke inkomsten ver boven de 270.000 euro. Schippers krijgt de verkeerde cijfers op haar department.Waar eindigt deze fatale stap voor de beroepsgroep? De verzekeraars en de NZa hebben weer een nieuwe prooi gevonden. Het demoniseren van de kaakchirurg begint vruchten af te werpen.
Het ondernemen wordt onmogelijk gemaakt en meerdere collegae overwegen de praktijk te verkopen of naar Duitsland.
.
Waarom denkt iedereen toch aan Samsom als we Schippers horen?

Anoniem

26 mei 2013

Eindelijk worden zakkenvullers als kaakchirurgen eens aangepakt. Alleen nog lang niet ver genoeg. Een postbode is na zijn volledige werkdag even moe als een kaakchirurg toch. Dit zijn schandalige inkomsten die in geen enkele relatie meer staan tot de werkzaamheden. En ook niet tot de verantwoordelijkheid. Want als een kaakchirurg zonder postbesteller moet leven, kan hij zijn valse declaraties en valse belastingaangiften niet meer goed inzien. Misbruikmakers van hun monopolieposities, deze beroepsgroep die ook nog op kosten van hard werkende mensen hun studie betaald hebben gekregen. Maar snel opbossen naar het buitenland, misschien is Griekenland een idee? Orthodontistische ingrepen en kaakchirurgische interventies worden dan uitgevoerd voor chirurgen die hart hebben voor hun vak en niet voor het geld.....Goed bezig Schippers, daar gaan we voor stemmen!

Anoniem

27 mei 2013

De mortaliteit vergelijking is bizar. Dat zou betekenen dat intensive care artsen modaal moeten verdienen. In de semi-gereguleerde sector als de zorg zouden verdienste samen moeten hangen met kwaliteit van zorg en de intensiteit van het vak (diensten, onregelmatigheid). Ik vrees dat dan de kaakchirurgen vrij laag eindigen. Verstandkiezen verwijderen kan net als knieeen vervangen door de verzekeraar per opbot worden uitbesteed. De goedkoopste met de beste kwaliteit mag het doen.

Top