ACTUEEL

MST en ZGT: samen in Twentse Medische Coöperatie

Medisch Spectrum Twente en Ziekenhuisgroep Twente hebben afgelopen vrijdag 24 mei het officiële startschot gelost voor hun samenwerking in de Twentse Medische Coöperatie (TMC). Samen willen ze een breed, goed en toegankelijk zorgaanbod dicht bij huis behouden en aanbieden aan de inwoners van de regio. TMC biedt topklinische en complexe medisch specialistische zorg in Twente en daarbuiten aan.

De start van de coöperatie is een forse stap vooruit, stellen Herre Kingma, scheidend voorzitter van de raad van bestuur van Medisch Spectrum Twente (MST) en Meindert Schmidt, voorzitter van de raad van bestuur van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT). Unisono verklaren beiden: “Wij wilden dat voor de patiënt de topklinische en complexe specialistische zorg in Twente zou blijven. Dat gaat echt lukken nu de medisch specialist dichtbij blijft. Wij zijn daar heel blij mee.” Herre Kingma: “De ziekenhuiscoöperatie betekent dat bepaalde activiteiten als oncochirurgie voor pancreas en lever voortaan in Enschede plaatsvinden door zowel medisch specialisten van ZGT als van MST. Behandeling van slokdarmkanker alleen nog in Almelo.” Meindert Schmidt vult aan: “Het TMC maakt het ook mogelijk dat we met bepaalde specialistische zorg starten zoals het Pijncentrum Twente.”

Topklinische en complexe zorg behouden voor Twente

Doel van alle activiteiten van de Twentse Medische Coöperatie is, naast het behouden van de topklinische en complexe medisch specialistische zorg in Twente, de optimale benutting van alle locaties van beide ziekenhuizen. Alle locaties van ZGT en MST blijven poliklinische functies aanbieden. De zorg blijft hierdoor toegankelijk, betaalbaar en dichtbij.

Medische staven en maatschappen namen mede initiatief

De ziekenhuiscoöperatie TMC is mede geïnitieerd door de medische staven van beide ziekenhuizen en de maatschappen. Het aantal in de coöperatie in te brengen gezamenlijke activiteiten en gemeenschappelijke belangen zal gaandeweg toenemen. Dit gebeurt in overleg met de medische staven en in samenwerking met adviesorganen als OR, patiëntenorganisaties en verzekeraars. Potentie hebben: acute zorg, de spoedeisende hulp en de zorg voor beroerten (CVA), interventieradiologie en hernia. 

Menzis-bestuurder Van Boxtel positief

Roger van Boxtel, voorzitter raad van bestuur van zorgverzekeraar Menzis, is eveneens blij met de start van TMC: “Menzis vindt het belangrijk dat de medisch specialistische zorg in Twente veilig, kwalitatief goed, bereikbaar en betaalbaar is. Er is een ontwikkeling gaande waarbij bepaalde vormen van zorg aan strengere kwaliteitseisen moeten voldoen. Dit betekent dat niet elk ziekenhuis alles kan blijven doen. Wij verwachten dat door de opgerichte ziekenhuiscoöperatie de complexe zorg ook in de toekomst in Twente behouden blijft. Daarmee is de complexe zorg goed bereikbaar voor de inwoners van Twente."  
 
Gegevens over beide ziekenhuizen

Bij Ziekenhuisgroep Twente werken circa 200 medisch specialisten en 3600 medewerkers. ZGT heeft vestigingen in Almelo en Hengelo en buitenpoliklinieken in Goor, Nijverdal, Rijssen en Westerhaar. Bij Medisch Spectrum Twente werken circa 250 medisch specialisten en ongeveer 3800 medewerkers. MST heeft vestigingen in Enschede en Oldenzaal en buitenpoliklinieken in Haaksbergen en Losser.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top