ACTUEEL

Minder baby's sterven rond geboorte

Steeds minder baby's in Nederland sterven rond de geboorte. In 2010 overleden 9 op elke 1000 pasgeborenen in Nederland. Dat was in 2004 nog 10,5 op 1000. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek. De resultaten daarvan zijn maandag gepresenteerd.

Dat er minder baby's sterven, komt onder meer doordat minder zwangere vrouwen roken. Bovendien zijn er minder tienerzwangerschappen in Nederland

Echo

De invoering van de 20-wekenecho in 2007 kan ook hebben geholpen. Verder is de daling toe te schrijven aan "de grote inzet van en intensievere samenwerking tussen de betrokken beroepsgroepen, zoals huisartsen, verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden, kinderartsen en anesthesiologen", zegt professor doctor Jan Nijhuis. Hij is hoogleraar verloskunde en hoofd van de afdeling Obstetrie (verloskunde) en Gynaecologie van het academisch ziekenhuis Maastricht.

Vergeleken met andere landen in Europa doet Nederland het echter slecht. Alleen in Letland, Roemenië, Hongarije, Frankrijk en in de Belgische hoofdstad Brussel is de sterfte hoger. Baby's maken de meeste kans de bevalling te overleven in Cyprus, IJsland en Portugal. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top