ACTUEEL

Martini boekt miljoenenwinst

Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft vorig jaar een royaal positief resultaat van 12,7 miljoen euro geboekt. Dat meldt het ziekenhuis naar aanleiding van de presentatie van de jaarcijfers.

Volgens bestuursvoorzitter Hans Feenstra was 2012 niet alleen in financieel opzicht een “mooi jaar”.  Met een Consumer Quality Index (CM) cijfer van 8,3 scoorde het Martini de hoogte klanttevredenheid ooit. Ook de medewerkertevredenheid was 7,7 hoger dan ooit.

Ligduur

Het aantal poliklinische en opgenomen patiënten steeg ten opzichte van 2011, net als het aantal dagverplegingen. De gemiddelde verpleegduur daalde van 4,6 naar 4,4 ligdagen. Naast een hogere productie steef de omzet door enkele eenmalige meevallers, zoals de verkoop van de locatie Van Ketwich en de stelselwijziging naar DOT Zorgproducten.

Meevallers

Aan deze meevallers zal volgens Feenstra een einde komen. “Dit is het laatste jaar van dergelijke eenmalige meevallers”, aldus Feenstra. “Voor de komende jaren sturen we aan op een resultaat van 4,5 miljoen euro, wat we nodig hebben om tegenvallers op te kunnen vangen en te blijven investeren.” De solvabiliteit is door de positieve resultaten gestegen tot 13,75 procent.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

27 mei 2013

Ben benieuwd hoe hoog het transitiebedrag is in relatie tot de totale omzet. Tot nu toe claimen ziekenhuizen in de jaarrekening 2012 een transitiebedrag dat hoger is dan de totale jaarwinst 2012. Dat betekent dat ze volgend jaar nog een klein plusje draaien (70% van het transitiebedrag) en in 2015 verlies. Want dan is er geen transitiebedrag meer.

Of zouden ze dan nog omzet 2012 achter de hand hebben...

Poelarends

28 mei 2013

@ #1 Garantieregeling kapitaallasten loopt door t/m 2016.

Feenstra

30 mei 2013

De reacties vertonen weinig kennis van zaken en weinig diepgang wat betreft onderzoek naar het jaarresultaat.
Er is geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat de transitiekosten extreem hoog zijn, dat is namelijk niet zo. En de suggestie dat dat leidt tot een verlies in 2015 is zo mogelijk nog merkwaardiger. Ons operationele resultaat laat de afgelopen jaren een structureel rendement van 2 % op de exploitatie zien. Kortom, ik beschouw de reacties als erg oppervlakkig en weinig doordacht.
Hans Feenstra, vz RvB Martini Ziekenhuis

Hoek

2 juni 2013

Daar moet haast wel gefraudeerd worden?! ;)

Top