ACTUEEL

Farmaceut misleidde zwangere Braziliaanse vrouwen

Het farmaceutische bedrijf MSD en zijn voorganger Organon in Nederland heeft jarenlang zwangere Braziliaanse vrouwen misleid die urine afstonden voor onderzoek. Dat meldt De Volkskrant.

Hen werd verteld dat uit de hormonen in de urine geneesmiddelen werden gemaakt voor vrouwen die problemen hebben met zwanger worden. Organon en MSD gebruikten volgens de Volkskrant de stof echter voor de productie van een middel waarmee zeugen in de varkensindustrie sneller opnieuw zwanger konden raken, zodat ze sneller biggen konden produceren.

Het middel, PG600 is omstreden bij dierenbeschermers en is taboe in biologische varkenshouderijen. Zeugen zouden door een kunstmatig snelle zwangerschap te zwaar worden belast. In de reguliere varkenshouderij is gebruik van het middel legaal.

Varkensindustrie

Fabrikant MSD bevestigd dat de Braziliaanse vrouwen niet over het juiste gebruik van de ingezamelde HCG-hormonen zijn ingelicht. Het gebruik van de hormonen voor de varkensindustrie is volgens een woordvoerder van MSD enkele jaren geleden gestopt. Het inzamelingsprogramma ‘Moeders voor Moeders’  dat sinds 1986 in Brazilië loopt, is voortgezet, maar wordt alleen nog gebruikt voor humane geneesmiddelen voor vrouwen, net zoals in Nederland. MSD laat in een persverklaring weten: “De urine die in Nederland via het Moeders voor Moeders programma wordt ingezameld wordt uitsluitend gebruikt voor het maken van de vruchtbaarheidsbehandeling voor vrouwen. Er gaat dus geen urine naar de productie van diergeneesmiddelen. Dat geldt ook al enige jaren voor het programma zoals het nu in Brazilië loopt. Door het artikel zou wellicht de indruk kunnen worden gewekt dat dit wel het geval is.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top