ACTUEEL

Seksuele minderheden melden vaker psychosen

Lesbiënnes, homoseksuelen en biseksuelen melden vaker psychiatrische symptomen die kunnen samenhangen met een psychose. Mogelijk komt dit door ervaringen met discriminatie en sociale uitsluiting. Dat constateren onderzoekers van Rivierduinen, de Universiteit Maastricht, het Trimbos-instituut en de Parnassia Groep.

De kans op psychotische symptomen is twee tot drie keer groter bij homoseksuele deelnemers aan het onderzoek dan bij heteroseksuele deelnemers, zo stellen de onderzoekers. Dit illustreert volgens de onderzoekers dat de geestelijke gezondheid van lesbiënnes, homoseksuelen en biseksuelen (LHB’s) ook in een relatief homovriendelijk land als Nederland nog flink achterblijft bij die van heteroseksuele landgenoten.

Uitsluiting

“Wij veronderstellen dat het ervaren van sociale uitsluiting doordat je bij een minderheid hoort chronische stress oplevert”, stelt onderzoeker Martin Gevonden. “Door die stress, mogelijk in combinatie met een erfelijke aanleg, ontwikkelen sommige mensen klachten. Dat kan somberheid zijn, of overmatig drankgebruik, of zoals in dit geval psychotische symptomen.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Dr. Bramovic

11 juni 2013

In Rusland komen homoseksuelen steeds vaker in een sociaal element. Toch is dat niet Putin te verwijten en we mogen blij zijn dat hij staat voor het 'gesundenes Volksempfinden'.

Homosexuelen hebben ook een vergrote hypothalamus maar dat mocht een Nederlandese geleerde decennia geleden al niet openbaar maken, die wetenschappelijke bevinding, van het C.O.C.

Mij lijkt dat sexuele afwijkingen door de staat moeten worden bestreden en hier ligt duidelijk een taak voor de eerstelijns zorg.
De geschiedenis laat in Rusland een minder ethisch verval zien dan hier in Nederland waar de jood Cohen het eerste homohuwelijk sloot.

Misschien kunnen we beginnen met homosexuelen extra belasting te laten betalen voor de kosten gemaakt voor AIDS remmers?
Rokers moeten toch ook straks meer premie betalen? En terecht! En alcoholici?
Eens houdt het op met het 'draagt elkanders lasten' wat mij betreft.

Top