ACTUEEL

Orbis boekt winst van bijna zeven miljoen

Orbis Medisch en Zorgconcern heeft in 2012 een positief resultaat van 6,9 miljoen euro geboekt. Het verlies bij de ziekenhuistak werd gereduceerd tot een ton, terwijl het resultaat in de care uitkwam op 7,7 miljoen euro.

Het totale resultaat is iets lager uitgevallen doordat het concern bij de overige activiteiten, waaronder parkeergarage en zorgboulevard, uitkwam op een verlies van 600 duizend euro. Door de goede resultaten, alsmede de verkoop van de parkeergarage, heeft Orbis in Sittard niettemin 66 miljoen euro kunnen aflossen op de schuld. Die is daarmee gedaald van 431 miljoen euro naar 365 miljoen euro. Het negatieve eigen vermogen is teruggebracht van zeven miljoen euro naar 400 duizend euro.  

Toekomst

Als gevolg van grootschalige ambitieuze nieuwbouw raakte Orbis enkele jaren geleden in grote problemen. De hierop volgende bezuinigingen kostten 700 werknemers hun baan. Om de toekomst op de lange termijn veilig te stellen mikt Orbis op een fusie met het Atrium MC in het nabijgelegen Parkstad.

Concurrentie

De fusie werd in november goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Dit tot groot ongenoegen van ziekenhuizen in Midden- en Noord-Limburg. Zij vrezen dat concurrentievervalsing doordat de fusiecombinatie de prijzen voor een deel zelf mag bepalen. Daarmee zouden Orbis en Atrium volgens critici de gevolgen van het nieuwbouwdebacle van Orbis kunnen wegwerken en ook nog eens in nieuwbouw voor Atrium kunnen investeren. Volgens Orbis en Atrium is de fusie nodig om de zorg om de regio Zuidoost Limburg te waarborgen. De twee partijen  hopen de fusie in 2014 definitief te kunnen effectueren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top