ACTUEEL

LPGGz wil minder managers in de ggz

De geestelijke gezondheidszorg zou 71 miljoen euro kunnen besparen door te snijden in het eigen bureaucratische systeem. Dat heeft het Landelijk Platform GGz (LPGGz) berekend. Volgens het platform kosten onnodige bureaucratie en bijbehorende managementlagen de sector veel geld.

Het is een van de bezuinigingsvoorstellen die de koepelorganisatie dinsdag naar minister Schippers van Volksgezondheid stuurt. Deze zijn bedoeld als alternatief voor de bezuinigingsplannen van de overheid waarbij "de rekening bij de patiënt wordt gelegd", aldus het Landelijk Platform GGz.

Rente

Zo denkt het platform ook dat er 30 miljoen te winnen valt als zorgverzekeraars de jaarlijkse rente op de reserves gebruiken om zorg in te kopen. "Hierdoor blijft het geld niet in de kas van de verzekeraar maar vloeit het terug naar de zorg", aldus het platform. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Alberts

29 mei 2013

Gewoon terug naar het chef de clinique model, dan is de kwaliteit van de zorg en het sociotherapeutisch milieu op de kliniek ook direct geholpen.

Wim van der Meeren

29 mei 2013

Briljant: rente die verzekeraars krijgen op reserves (beter om te zeggen opbrengst van beleggingen) uitgeven aan zorg en dat bezuiniging noemen!
Dat is geld van verzekerden. CZ is een Onderlinge Waarborg Maatschappij. Wij hebben ruim 100 miljoen resultaat gehaald op onze beleggingen. Dat geld gaat, voor zover het niet nodig is voor onze solvabiliteit, gebruikt worden om de premie te verlagen.
Meer geld naar de zorg en dat bezuinigen noemen is wel heel erg creatief.

Anoniem

29 mei 2013

Eindelijk hoor ik iets van belangenbehartigers. Prima! Minder managers, ik ben het helemaal eens.

Ter Avest

29 mei 2013

Het LPGGz denkt als belangenbehartiger van alle patiënten en familie in de ggz mee met de minister hoe zij een forse bezuinigingstaakstelling kan halen. Er zijn verzekeraars die hun winst vervijfvoudigen. Onlangs een plenair debat over fraude in de zorg. Een landelijke meldactie van het LPGGz wijst uit dat patiënten onnodig lang in zorg blijven, onder- of overbehandeld worden, lang zoeken naar een juiste behandeling. Het vertrouwen van de patiënt in het zorgsysteem staat terecht fors onder druk. Het is niet te verkopen om straks de rekening van de bezuiniging bij de patiënt te leggen middels pakketmaatregelen. Premieverlaging klinkt als een mooie belofte, wij zijn benieuwd. Echter, patiënten kunnen pas echt de gewenste zorgverzekeraar kiezen als zij ook voor november inzicht hebben in de zorginkoop. Daar ontbreekt het tot nu toe aan.

Top