ACTUEEL

Nieuwe vogelgriep weerstaat medicijn Tamiflu

Het nieuwe vogelgriepvirus dat sinds enkele maanden rondwaart in China blijkt voor het eerst resistent te zijn voor Tamiflu, het medicijn tegen griep. De pil werkte niet bij 3 van de 14 patiënten met vogelgriep die de doktoren onderzochten in Shanghai en Hongkong. De onderzoekers hebben dat dinsdag bekendgemaakt in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet medical journal.

Wetenschappers maken zich zorgen over de ontdekte resistentie, vooral omdat (nieuwe) griepvirussen dodelijk kunnen zijn. Na eerdere genetische studies rezen al zorgen dat het vaak gebruikte medicijn Tamiflu niet meer zou werken, maar het is de eerste keer dat dit probleem is vastgesteld bij echte patiënten. Ze pleiten voor verder onderzoek.

Effect

De meeste van de 14 patiënten reageerden overigens wel goed op de griepremmer. Het virus nam af en de patiënten herstelden sneller. Bij de drie anderen was er geen effect te zien. Ze werden ernstig ziek.

In China zijn inmiddels 36 mensen overleden aan het virus H7N9. De ziekte is ontdekt bij zeker 131 mensen sinds februari. Naast resistentie voor griepremmers is een andere zorg dat het virus niet alleen kan worden overgedragen van dier op mens maar dat mensen elkaar onderling ook besmetten. Er zijn signalen voor, maar nog geen onomstotelijke bewijzen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top