ACTUEEL

Vaste bijdrage illegalen bij apotheek

Als het aan het College voor zorgverzekeringen (CVZ) ligt, betalen illegalen vanaf volgend jaar een vaste eigen bijdrage aan de balie van de apotheek, namelijk 5 euro per voorgeschreven medicijn. Dat laat het CVZ weten in een brief aan minister Schippers van Gezondheidszorg.

Volgens het CVZ zijn onverzekerde vreemdelingen verplicht hun geneesmiddelen te betalen, maar in de praktijk gebeurt dit nauwelijks. Illegalen weten namelijk vaak dat apothekers een onbetaalde rekening kunnen declareren bij het CVZ en zijn daarom niet bereid deze zelf te betalen.

Eigen betalingen

"In een tijd van oplopende eigen betalingen voor verzekerden valt niet goed te verdedigen dat apotheken aan onverzekerbare vreemdelingen geen bijdrage hoeven te vragen", aldus het CVZ. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

29 mei 2013

Waarom weer zo'n moeilijke administratieve constructie? Zit de apotheek weer met de ellende. Gewoon 100% kontant laten betalen in de apotheek, gelijk aan alle andere onverzekerden. Zie maar dat je ergens geld vandaan haalt.

ANH Jansen

29 mei 2013

De extramurale farmaceutische zorg voor illegalen is aanbesteed. Een beperkt aantal apotheken mag declareren namens illegalen. Vergoedingsprijs is geheim. Zaakje tussen CvZ en de 'winnende' apotheken.

Illegaal is sinds kort strafbaar. Hulp aan illegalen - nog- niet. Een illegaal past dan ook op om zich als zodanig te melden bij de zorgaanbieder van zijn vrije keuze.

De apotheken die de aanbesteding hebben 'gewonnen' mogen nu in het voorstel van CvZ 5 euro per regel contant afrekenen bovenop de met het CvZ overeengekomen vergoeding. Wel eerst verifiëren of de betreffende persoon illegaal is.

Merkwaardige gang van zaken dus.

Hebben zorgaanbieders een meldingsplicht?

Top