ACTUEEL

OM eist celstraffen na dood kankerpatiënte

Twee alternatieve genezers zijn volgens het het Openbaar Ministerie (OM) schuldig aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij een Heemsteedse kankerpatiënte, waardoor zij in 2011 op 52-jarige leeftijd aan uitgezaaide borstkanker overleed. Tegen orthomoleculair basisarts Peter J. (54) uit Heemstede eiste de officier van justitie donderdag 3 jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, en een beroepsverbod van 10 jaar. Natuurgenezeres Marthe B. (71) uit Amsterdam hoorde 2 jaar celstraf eisen, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, en een beroepsverbod van 10 jaar.

"Zij raadden haar af naar het ziekenhuis te gaan en hebben haar goede reguliere zorg onthouden. Ze heeft onnodig zeer ernstig geleden, terwijl ze had kunnen genezen.", zei de officier van justitie voor de rechtbank in Haarlem.

Basisarts J. zei woensdag bij de rechtbank dat hij in 'een grijs gebied had gehandeld', omdat hij haar als huisvriend en mantelzorger medicijnen voorschreef zoals slaapmiddelen en morfine. Genezeres Martha B. hield vol dat ze niet wist dat de vrouw borstkanker had en dat ze verbaasd was toen deze overleed. De Heemsteedse had volgens haar een defect in het immuunsysteem en een borstonsteking door de ziekte van Lyme.

Aangifte

De patiënte vertrouwde volkomen op de arts-huisvriend en de natuurgenezeres. Ze was ervan overtuigd dat straling in het ziekenhuis haar dood zou betekenen. Na haar overlijden deden haar huisarts, de thuiszorg en haar echtgenoot een melding bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die aangifte deed. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top