ACTUEEL

Schippers vindt 'zoutwet' nog niet nodig

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt het vooralsnog niet nodig om wettelijke maatregelen te nemen om er voor te zorgend at er minder zout in voedsel belandt. Consumentenbond, Hartstichting en Nierstichting pleitten onlangs voor wettelijk vastgelegde beperking.

Schippers gaf donderdag in de Tweede Kamer aan dat zij nog niet denkt aan wetgeving, omdat bedrijven volgens haar weldegelijk stappen zetten. Een Kamermeerderheid (PvdA, SP, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie) wil dat er meer werk wordt gemaakt van de zoutreductie. Volgens de minister zit het tempo er bij een aantal sectoren goed in en zij wil dat kringetje groter maken. “Als er onvoldoende gebeurt, maak ik een wet”, beloofde Schippers. “Maar er worden behoorlijke stappen gemaakt. Ik wil dat de voortgang breder en zichtbaarder wordt.''

Zichtbaar maken

Schippers wil dat een platform, met daarin ook de sector, gaat zorgen voor betere monitoring van de afspraken om zout, slechte vetten en ook suiker in producten te verminderen. Zo zou beter zichtbaar moeten worden wat er gebeurt en welk bedrijf bijvoorbeeld als enige in een sector niet meedoet. Ook de topsector agro en food wil zij aan het platform koppelen. De Nederlandse voedselindustrie kan zo inzetten op innovaties om producten met minder zout toch smaakvol te laten zijn.

Loze belofte

Supermarkten en vleesindustrie maakten onlangs bekend dat het zoutgehalte in vlees de komende twee jaar 10 procent omlaag wordt gebracht. Consumentenbond, Hartstichting en Nierstichting noemden dat een “loze belofte''. Zij zouden liefst zien dat de zoutreductie in alle sectoren wettelijk wordt geregeld.

Risico

Te veel zout vergroot het risico op een verhoogde bloeddruk en daarmee van hart- en vaatziekten. Uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek vorig jaar dat vleeswaren, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, sauzen en chips nog steeds te veel zout bevatten. Het zoutgehalte is de laatste jaren nagenoeg onveranderd gebleven. Volgens de NVWA krijgt een Nederlander per dag gemiddeld ongeveer 9 gram zout binnen, veel meer dan de 6 gram die de Gezondheidsraad als maximum adviseert. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Mookhram

31 mei 2013

Jammer dat de minister de noodzaak van een wettelijke regeling nog niet ziet. In dit geval heeft de sector het te lang laten liggen. Zelfs in een vrije markt als de VS zijn er staten die wel al wetten (New York) of al aan het maken zijn danwel al hebben. Sommige zaken moet je gewoon niet aan de markt over laten; de markt zal altijd de grenzen van het toelaatbare opzoeken en zo lang mogelijk de status quo handhaven. Een overheid moet dat doorzien en gewoon de norm stellen; in dit geval is dat 6 gram zout per dag. Ook de vettaks mag wat mij betreft er komen en weer meer lichamelijke opvoeding op scholen; over 10-20 jaar plukken we dan de volksgezondheidsvruchten. Helaas worden moderne overheden niet gekenmerkt door een lange termijnvisie.

Anoniem

31 mei 2013

Schippers en preventie. Het botert niet en de schoorsteen moet roken waardoor ze eindigt met een zouteloze visie.

Anoniem

13 juni 2013

Overheid; "Laat ons met rust". Consumentenbond; "Laat ons met rust". Hartstichting; "Laat ons met rust". Nierstichting; "Laat ons met rust". Ik bepaal zelf wat ik wel of niet eet en hoeveel zout ik daarbij tot mij neem, daar heb ik jullie niet bij nodig.

Top