ACTUEEL

Rookinspecteurs durven niet langer alleen op pad

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) durven niet meer alleen op pad om het rookverbod in de horeca te controleren. Uit angst voor agressie van caféhouders en hun klanten controleren de inspecteurs alleen nog maar in duo's en met assistentie van de politie, zegt de NVWA. De Tweede Kamer vindt dit onacceptabel en eist maatregelen van het kabinet.

Hoewel de NVWA geen recente cijfers heeft, is het aantal incidenten volgens de inspectiedienst sinds 2011 alleen maar toegenomen. Toen deden inspecteurs 32 meldingen van agressie. De agressie loopt uiteen van verbaal geweld, bedreigingen, soms met de dood tot fysiek geweld.  Inspecteurs opereren daarom sinds vorig jaar alleen nog maar in duo's. Ook zijn de verplicht de politie te informeren wanneer ze op pad gaan, zodat de politie indien nodig direct kan ingrijpen.

Trend

Kamerleden van VVD, PvdA, SP en D66 eisen vandaag maatregelen in debat met staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Voor Myrthe Hilkens (PvdA) past het in een trend, waar ook ambulancebroeders, scheidsrechters en caissières mee te maken hebben. Zij pleit daarom voor een breed onderzoek naar geweld in de openbare ruimte.

Eigen verantwoordelijkheid

De SP meent dat het kabinet aan de problemen heeft bijgedragen door telkens op de eigen verantwoordelijkheid voor roken te hameren. “In het vorige kabinet benadrukte Schippers de eigen verantwoordelijkheid van de rokers”, noteert de Volkskrant uit de mond van Kamerlid Van Gerven. “Zij schrapte bijvoorbeeld de vergoeding voor stoppen met roken uit het basispakket. Dat leidt ertoe dat mensen in de horeca zelf willen bepalen of zij mogen roken of niet. Daar komt agressie van als de inspectie langs komt.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top