ACTUEEL

Inspectie heft verscherpt toezicht Ruwaard op

Inspectie heft verscherpt toezicht Ruwaard op

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verscherpt toezicht op het Ruwaard van Putten Ziekenhuis met ingang van 29 mei 2013 opgeheven. Volgens de inspectie is de patiëntveiligheid weer voldoende gewaarborgd en verlenen de artsen en medewerkers veilige zorg.

Het ziekenhuis heeft het afgelopen half jaar hard gewerkt aan verbeteringen en op vele niveaus maatregelen genomen, zo constateert de IGZ. Op het gebied van ondermeer complicatieregistratie, hoofdbehandelaarschap, dossiervoering, verslaglegging, zorg rondom het levenseinde en supervisie arts-assistenten zijn strengere procedures vastgesteld en doorgevoerd. Daarnaast heeft het ziekenhuis adequate en professionele nazorg georganiseerd voor alle betrokkenen.

Aandacht

De inspectie zegt voldoende vertrouwen te hebben in de verbeterkracht van de raad van bestuur om het verscherpte toezicht op te heffen. Wel blijft de IGZ het Ruwaard van Putten Ziekenhuis het komende half jaar nauwgezet volgen, ondermeer met onaangekondigde bezoeken. De inspectie besteedt hierbij speciaal aandacht aan de nazorg aan patiënten en nabestaanden. Ook de veiligheid van de patiëntenzorg heeft bijzondere aandacht. Die aandacht richt zich met name op de voorgenomen samenwerking met andere ziekenhuizen en de herstart van de afdeling cardiologie.

Hogere kwaliteit

De IGZ stelde het ziekenhuis op medio november onder verscherpt toezicht. De directe aanleiding was een extern onderzoeksrapport waaruit bleek dat de patiëntveiligheid op de afdeling cardiologie in het geding was. In een reactie laat Gerrit Jan van Zoelen weten trots op de medewerkers te zijn. “In een tijd waarin de toekomst van het ziekenhuis onzeker is, hebben we gezamenlijk het ziekenhuis naar een hogere kwaliteit gebracht”, aldus Van Zoelen. “Hiermee is ons ziekenhuis sterk verbeterd en heeft het alle veiligheidstoetsen doorstaan.”

Overname

Wel geeft Van Zoelen opnieuw aan dat het Ruwaard niet als zelfstandig ziekenhuis kan voortbestaan. Samen met overnamekandidaten zoekt het Ruwaard naar een toekomstbestendige invulling van de zorg op Voorne-Putten. Volgens Van Zoelen hoort daar een goed geoutilleerd basisziekenhuis bij. “De mensen hier zijn vertrouwd met het ziekenhuis, we zien 100.000 patiënten per jaar, van wie 20.000 op de spoedeisende hulp. Daarom kregen we in korte tijd duizenden steunbetuigingen toen de gemeente actie voerde voor behoud van de spoedeisende hulp en van het Ruwaard. Spijkenisse zonder ziekenhuis is gewoon ondenkbaar.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top