ACTUEEL

Martini wordt satelliet St. Antonius op longgebied

Het Expertisecentrum voor Interstitiële Longziekten (ILD) van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein en de afdeling Longziekten van het Martini Ziekenhuis willen samenwerken.

Daarbij wordt het Martini Ziekenhuis de noordelijke satellietlocatie van het  Expertisecentrum van het St. Antonius.  In Noord-Nederland is er nog geen centrum voor interstitiële longziekten (ILD).

ILD

De term ILD is een verzamelnaam voor aandoeningen die met het ‘interstitium’ te maken hebben, de ruimte tussen de longblaasjes en de bloedvaten. Niet alleen de tussenruimte kan aangetast zijn; ook de longblaasjes, de bloedvaten, de luchtwegen en het longvlies kunnen betrokken zijn bij het ziekteproces. Deze aandoeningen, waaronder sarcoïdose en longfibrose, komen niet vaak voor. Ongeveer 2.000 mensen krijgen per jaar de diagnose sarcoïdose en jaarlijks wordt bij 1.000 mensen longfibrose vastgesteld.

Samenwerking

Door de samenwerking kunnen patiënten met de zeldzame longziekten straks ook in het noorden terecht.  Het Expertisecentrum voor Interstitiële Longziekten (ILD) van het St. Antonius is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van zeldzame longaandoeningen, zoals sarcoïdose en longfibrose. Het centrum doet ook wetenschappelijk onderzoek en verzorgt opleidingen en onderwijs.  Henk Kramer en John van Putten, longartsen in het Martini Ziekenhuis: ”Wij bespreken via videoconference met de longartsen van het St. Antonius Ziekenhuis de diagnose en behandeling van deze groep patiënten. Zo kunnen de patiënten nu dichtbij huis profiteren van de specifieke kennis van het verder weg gelegen centrum van het St. Antonius.” Jan Grutters, longarts in het St. Antonius Ziekenhuis en hoogleraar Interstitiële Longziekten in het UMC Utrecht: ”Dit is een belangrijke stap op weg naar een landelijk ILD-Netwerk, waarin zorg, opleiding en research voor deze zeldzame ziekten beter kan worden gecoördineerd.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top