ACTUEEL

RKZ-longartsen ontvangen anti-roken-prijs

RKZ-longartsen ontvangen anti-roken-prijs

Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk hebben vrijdag op Wereld Niet Roken Dag in Den Haag de Gerberaprijs ontvangen. De prijs is door Alliantie Nederland Rookvrij, een samenwerkingsverband van onder meer Longfonds, Hartstichting en KWF Kankerbestrijding, toegekend aan de longartsen vanwege hun strijd tegen het roken.

Kruistocht

De longartsen, beide ex-rokers, voeren naar eigen zeggen dagelijks de strijd tegen roken. Pauline Dekker: ”In onze praktijk zien we welke verschrikkelijke ziektes mensen krijgen die roken. Ons doel is een generatie die zonder roken opgroeit en dat er een dag komt dat we kunnen constateren dat bijvoorbeeld longkanker en COPD nauwelijks meer voorkomt.” De artsen kwamen landelijke in de media toen zij in maart een kruistocht startten tegen de tabaksindustrie en zij de topmensen uit de sigarettenindustrie op een website aan de schandpaal nagelen 'net zolang tot die zich rotschamen'.

Gerberaprijs

De prijs voor de artsen komt op de vooravond van de grote fietstocht voor de overwinning op kanker ‘Alpe d’Huzes 2013’ die op 5 en 6 juni 2013 plaatsvindt in Frankrijk. Eind vorig jaar zochten de longartsen acht kandidaten die wilden stoppen met roken en tegelijkertijd onder begeleiding van onder andere longartsen, rookstopcoach en fysiotherapeuten wilden trainen voor Alpe d’HuZes 2013. De kandidaten werden gevonden, stopten met roken en gaan volgende week onder begeleiding in ieder geval één keer de Alpe beklimmen.

Landelijk actieplan

Een kwart van de totale jaarlijkse sterfte in Nederland, oftewel 34 duizend sterfgevallen, kan worden toegeschreven aan longziekten. Dit constateert de Long Alliantie Nederland (LAN) in het boek "Longziekten feiten en cijfers 2013" dat in april 2013 verscheen. De LAN becijfert dat een miljoen Nederlanders een longziekte heeft. De jaarlijkse zorgkosten bedragen 2,6 miljard euro en de arbeidsverzuimkosten 1 miljard euro. "Bij ongewijzigd beleid nemen het aantal mensen met een longziekte, sterfte, zorgkosten en verzuimkosten nog verder toe”, waarschuwt voorzitter Guusje ter Horst van de LAN. Om het aantal mensen met een longziekte terug te dringen heeft de LAN een Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten opgesteld.

Pauline Dekker en De Kanter op TEDxNijmegen 2013

 

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

2 juni 2013

Onze minister van VWS heeft Marlboro aandelen. Deze artsen kunnen hun carrière nu dus wel vergeten. Vergeet niet dat een leger geen winst kan maken in vredestijd en een arts niets meer verdient zonder een flink patienten aanbod.

Deze dames leven nog in het idealisme tijdperk gezien hun leeftijd maar als oudere zorgondernemer weet ik wel hoe je echt omzet moet maken en de minsister weet dat ook gelukkig. Laten we alsjeblieft niet roomser dan de paus willen worden dames!

Top