ACTUEEL

‘Bestuur Pergamijn schuldig aan misstanden’

Het bestuur van de Limburgse zorginstelling Pergamijn is ‘in belangrijke mate’ schuldig aan de vorig jaar geconstateerde misstanden bij de opvang van vier ernstig verstandelijk gehandicapte patiënten. Dat heeft de kantonrechter in Roermond in een ontslagzaak geconcludeerd, volgens dagblad De Limburger.

Het bestuur greep ondanks meldingen van werknemers niet in. Maatregelen volgden pas toen de Inspectie voor de Gezondheidszorg de instelling in april vorig jaar onder verscherpt toezicht plaatste. Aanleiding was dat vier patiënten langdurig werden afgezonderd. Zij zaten het grootste deel van de dag opgesloten op hun kamer en hadden nauwelijks contact met de buitenwereld. Ook schoot de begeleiding van andere patiënten met een hoog zorgrisico tekort.

Falend bestuur

Toen Pergamijn onder verscherpt toezicht werd gesteld, stelde de raad van bestuur een interim-bestuurder aan. Verantwoordelijk bestuurder Wim Visschers ging met ziekteverlof tot aan zijn pensioen later dat jaar. Anders had het hem ‘de kop gekost’, zegt een woordvoerder van de ondernemingsraad in De Limburger. Ontslagen vielen er wel op een lager niveau in het management. De ontslagen afdelingsmanager Lestari Faber spande een rechtszaak aan omdat ze vindt dat ze vaak genoeg onacceptabele situaties heeft gemeld aan het Pergamijn-bestuur. De rechter heeft haar in het gelijk gesteld. Haar kan niet worden verweten dat het bestuur daarop geen actie ondernam. Zij is volgens de rechter dan ook niet verantwoordelijk voor de slechte woonsituatie van de cliënten. De rechter kent haar een vergoeding van 95.750 euro toe.

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

12 juni 2013

Waarom krijgt deze mevr meer dan 95000,- euro? Waar heeft ze dat aan verdient? Gaat wel weer ten kosten van de bewoners van pergamijn.

Anoniem

11 juli 2013

deze mevrouw is een uitgekookte tante. zegt dat het nmiet goed was met de zorg rondom de klienten, maar als zij er persoonlijk op aangesproken wordt zegt zij van niets te weten. als deze mensen zijn gewoonweg niet interger.

Anoniem

24 juli 2013

Deze mevrouw heeft het goed gedaan! Het werd eens hoog tijd dat zulke praktijken naar voren worden gebracht. Daarbij is het niet de eerste keer dat Pergamijn in een negatief licht wordt gesteld. Het is een instelling van 'hoe de wind waait, waait m'n jasje.'

Anoniem

24 juli 2013

Hoe zat het ook al weer met de BIG-wet en registratie? Toen er nog een bepaald sectorhoofd Wonen/Dagbesteding was, werden deze veel beter nageleefd. Maar ja, deze meneer hebben ze ook op een onfatsoenlijke wijze op straat gezet.
Geeft je wel te denken hoe ze daar bij Pergamijn met cliënten en zelfs personeel omgaan...

Anoniem

19 januari 2014

Deze dame was een gruwel van een leidinggevende.
Was vaak genoeg zelf van plan om bewoners in hun bewegingsvrijheid te beperken en dulde van personeel geen tegenspraak waardoor er zelfs medewerkers ander werk zijn gaan zoeken.
Wordt op een aantal plekken zeker niet gemist.

Anoniem

3 mei 2014

Bestuur Pergamijn levert kwart salaris in nu ze net hebben besloten een stuk of 2 à 3 honderd mensen op straat te zetten. Het zou een mooie daad zijn. Nee de bestuurssecretaris heeft net een nieuwe BMW a raison van 5 à 6 jaarsalarissen van een verzorgende gekocht. Ook de vakantie naar de Franse Rivièra (de 5e vakantie dit jaar) waar 10 verzorgenden een normale vakantie van kunnen vieren gaat gewoon door. En heel trots op het voorpaginanieuws in de Limburger waar ze namens het bestuur mag melden dat ze er 2 à 3 honderd mensen uit gaan flikkeren. Net een jaar nadat bekend werd dat ze de mensen op moesten sluiten omdat ze de zorg niet konden leveren. Geloof maar niet dat het bestuur iets inlevert. Onder een glaasje wijn tijdens het (alweer 4e diner deze week) zitten ze elkaar te prijzen. Niet dat ze het zo goed doen; nee dat ze dat samen dineren meer moeten doen. De secretaris geeft aan dat ze al niks meer merkt als ze een fles wijn op heeft. Lekker samen lallen en ondertussen gooien we er nog wat volk uit. Wat overblijft moet maar wat harder werken.

Top