ACTUEEL

Nieuwe beroepsprofielen zijn ‘slecht verkocht’

De plannen voor nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen en verzorgenden zijn ‘slecht verkocht’. Dat stelt voorzitter Henk Bakker van beroepsvereniging V&VN in een interview met tijdschrift voor verpleegkundig experts TvZ. Met name rond de invulling van het nieuwe profiel van zorgkundige is volgens Bakker onnodige onrust ontstaan.

In het nieuwe beroepenhuis moet de functie van mbo-verpleegkundige plaatsmaken voor zorgkundige. Met name dit punt heeft tot grote onrust onder werknemers, werkgevers en mbo-instellingen geleid. Mbo-verpleegkundigen en vakbonden zien de nieuwe functie als een degradatie. De werkgevers zijn op dit punt verdeeld. Een ander probleem is de toepassingen van de Wet BIG en het tuchtrecht.  

Sentimenten

Bakker denkt dat een goede vertaalslag duidelijkheid kan scheppen, zodat het niet langer om emoties, maar om inhoud gaat. “Ik hecht zelf niet aan die titel, ik geef ’m graag voor een betere”, aldus Bakker in TvZ. “De sentimenten zitten ook bij de onduidelijkheid in relatie tot de wet BIG. Ook de zorgkundige heeft een positie in die wet. Haar werkzaamheden liggen in het verlengde van die van de verpleegkundige. In de nieuwe chronische zorg gaan zich vragen voordoen die een ander type deskundigheid vereisen en dan wordt dit beroep weer veel aantrekkelijker.”

Routing

Bakker laat weten dat ook het ministerie van VWS duidelijkheid moet geven om de huidige impasse rond de beroepsprofielen te doorbreken. Dit standpunt had er in november al moeten zijn. “We willen de dialoog op basis van dat standpunt organiseren, want dat geeft een soort routing”, aldus Bakker.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

5 juni 2013

Met veel tamtam werd het nieuwe beroepsprofiel tijdens het VenVN congres gepresenteerd, hoezo ontwikkeld door het veld? Het veld ziet er juist niets in, het instiet slecht verkocht, het is een slecht voorstel.

Anoniem

5 juni 2013

Ik ben er nooit bij betrokken geweest. Het veld zijn de VenVN leden. Duizenden verpleegkundigen die straks zorgkundigen moeten worden, ziet u het voor u?

Peter Koopman

5 juni 2013

Een boodschap verkopen die niet gewenst wordt door een deel van de ontvangers is niet eenvoudig. Op zich is voor iedereen helder dat je met een mbo opleiding niet precies dezelfde positie kunt krijgen als met een hbo Bachelor diploma. Ook is helder dat beide niveau's hard nodig zijn in de moderne gezondheidszorg. Dus?


zwanikken-leenders

5 juni 2013

Het woord ZORGKUNDIGE is slecht ,kan voor en door iedereen gebruikt worden
Wat is er mis met
Verpleegkundige HBO- MBO

Eer ze de verpleegkundige , ook op papier.

Top