ACTUEEL

'In elke huisartsenpraktijk ggz-ondersteuner'

De PvdA wil dat alle huisartsenpraktijken vanaf 2014 beschikken over een onafhankelijke praktijkondersteuner die gespecialiseerd is in geestelijke gezondheidszorg. Deze moet in dienst zijn van de huisartsenpraktijk en niet worden gedetacheerd via bemiddelaars of GGZ-instellingen. Dat versterkt de positie van de praktijkondersteuner en voorkomt onnodig doorverwijzen. Dat zegt PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu.

De GGZ-ondersteuner in de huisartsenpraktijk heeft een belangrijke rol in het herkennen van psychische problematiek, zegt Kuzu.

Behandeling

Bovendien zorgt deze ggz-ondersteuner ervoor dat er meer in de praktijk kan worden behandeld en minder onnodig doorgestuurd wordt naar een duurdere GGZ-instelling. "Daarom is het zo belangrijk dat elke huisartsenpraktijk deze gespecialiseerde ondersteuning huisvest", aldus het Kamerlid. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Vaessen Giel

5 juni 2013

Blij te lezen dat de Praktijkondersteuner GGZ ook bij onze beleidmakers op de agenda staat! Een POH GGZ is een must voor huisartsenpraktijken omdat de zorg en begeleiding voor deze cliënten goed georganiseerd wordt in de eerste lijn. Wij als opleiders zijn er klaar voor

Prinsen

6 juni 2013

Wij zien de waarden van een POH (zowel somatiek als GGZ) als een eerstelijns behoefte die juist de kosten kunnen beteugelen.
Wij detacheren POH's daar waar tijdelijk tekort is of werven met het vooruitzicht op een vaste betrekking, immers kun je de bedrijfsvoering van een praktijk niet tijdelijk onderbreken. (niet alleen de huisarts is onmisbaar)

Toch krijgt de huisarts (groot of klein) een probleem met zijn eigen groei, meer management, meer overstijgende kosten en juist daarom moet je goed bedenken wat de beste wijzen is om meer mensen in de eerste lijn te laten werken, zonder daar een "Moloch" van te maken.

Wij kennen de eerste lijn en helpen waar mogelijk, laat het ons weten als je tijdelijk onze hulp wilt gebruiken.

Le Doux

6 juni 2013

Wat is dit nu weer voor een ad-hoc reactie. Populisme.
DE minster heeft hier al een standpunt over ingenomen. Groepen en individuen kunnen zelf budget krijgen. Hiermee voorkomt ze verwijzingen naar een achterliggende GGZinstelling, immers de prikkel om in de bggz te behandelen wordt hiermee geïnduceerd. Loondienst zal het tegenovergestelde effect sorteren en een nine to five mentaliteit bewerkstelligen.

Top