ACTUEEL

'Een vijfde ziekenhuiszorg hoort niet in basispakket'

'Een vijfde ziekenhuiszorg hoort niet in basispakket'

Tien tot twintig procent van de huidige ziekenhuiszorg heeft geen ‘gezondheidswaarde’ voor de patiënt. Dat stelt de branchevereniging van universitair medische centra NFU in een advies aan minister Schippers van Volksgezondheid.

Om de snelle groei van de collectieve zorguitgaven af  te remmen moet zorg in het basispakket “systematischer en robuuster” wetenschappelijk getoetst worden, vindt de NFU. Nu ontbreekt het volgens de NFU aan een dergelijk systeem. Als gevolg hiervan valt vrijwel alle medisch specialistische zorg automatisch onder het collectief verzekerde basispakket. “Daardoor is dat pakket internationaal gezien genereus, en nieuwe medische technologie zal het de komende jaren waarschijnlijk nóg genereuzer maken”, waarschuwt de NFU.

Toets

Om de kwaliteit beter te waarborgen maakt de NFU zich sterk voor periodieke screening van het basispakket door Nederlandse en internationale wetenschappers. Zo moet er  een ‘voorportaal’ komen voor nieuwe verrichtingen. In plaats van uit het basispakket worden deze nieuwe verrichtingen alleen vergoed onder voorwaarde van deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Bestaande behandelingen die de wetenschappelijke toets niet doorstaan zouden uit het basispakket verwijderd moeten worden, vindt de NFU. Ook zou de minister van de NFU meer gebruik moeten maken van de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen (WMBV) om dure voorzieningen en kostbare infrastructuur te concentreren in minder ziekenhuizen.

Uitkomstfinanciering

Met het advies reageert de NFU op de eerdere oproep van minister Schippers aan het veld om met bezuinigingssuggesties te komen. De NFU wijst er in het advies op dat de huidige volumeprikkels bijdragen aan de stijgende kosten. In plaats van betaling per verrichting pleit de NFU voor een vorm van uitkomstfinanciering, waarbij zorgaanbieders worden beloond voor het leveren van  gezondheidswaarde aan patiënten.

Transparantie

Ook adviseert de NFU de minister om medisch specialisten in loondienst te nemen. Daarnaast moet er wat de NFU betreft grotere transparantie komen door middel van eenduidige, patiëntgerichte zorgregistratie. De NFU wil bovendien patiënten beter ondersteunen bij het vinden van onafhankelijke informatie, inclusief second opinions, en counseling over de voor- en nadelen van zorginterventies. Dit zou patiënten kunnen helpen af te zien van ingrepen met onzeker resultaat of zware neveneffecten.

9 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

5 juni 2013

NFU zegt er moet gesneden worden in het budget van de perifere ziekenhuizen en wij kunnen wel wat extra geld gebruiken voor onderzoek. Goh...

Molenaar

5 juni 2013

uitkomstfinanciering?
Iedereen roept het...
Slechts een paar mensen leggen uit wat het is...
Maar niemand vertelt concreet hoe je dat kan invoeren...

Anoniem

6 juni 2013

Laten we om te beginnen de geldverslindende marktwerking stoppen in plaats van collectieve voorzieningen te slopen. Zorg gewoon regionaal plannen en budgetteren, prikkel tot productiedraaien eruit. Dan kunnen we meteen alle overbodige poep- en piespoli's opheffen waarmee ziekenhuizen proberen te cashen.

Bezorgd

6 juni 2013

@anoniem Ja stop de marktwerking en de prikkel tot productiedraaien. Wordt het weer een stuk fijner werken in de zorg voor de zorgverleners. Aandacht voor de mens die de zorg ontvangt wordt verwaarloosd door het enorme tijdsverlies van de vele registratiesystemen om aan het georganiseerd wantrouwen van de overheid te voldoen.

Jansen

6 juni 2013

De NFU preekt voor eigen parochie. UMC's worden er beter van als de plannen van de NFU nageleefd zouden worden. De harder werkende perifere centra zijn dan de klos. In de periferie moet met de helft aan personeel 2 keer zoveel gedaan worden. Ik zeg: er kunnen gemakkelijk 3 UMC's gesloten worden, bespaart een hele hoop geld. Te beginnen in de randstad.

Anoniem

6 juni 2013

Je kunt over de achterliggende belangen roepen wat je wilt. Het punt om op VWS structureel wat medisch specialisten in loondienst te nemen, zou geen kwaad kunnen.

Zeker wanneer het hele veld verlangend naar VWS blijft kijken naar het beleid wat blijkbaar alleen maar in Den Haag gemaakt kan worden. Wat ze zelf liever niet willen natuurlijk. Maar goed, die medische kennis kan ook van pas komen om het beleid wat te "rationaliseren". (om het maar even politiek uit te drukken...)

Anoniem

7 juni 2013

Ja de marktwerking begint steeds meer krasjes te laten zien op het zo gedroomde beeld van 'we kunnen allemaal heel veel verdienen , de marges zijn ruim' wat Prof Dr Drs Loek Winter ons allen heeft wijsgemaakt.

Waarom hebben wij die meneer geloofd, waardoor heeft hij ons betoverd op de vele congressen waar hij pleitte voor creatieve destructie zonder dat iemand maar in de gaten had dat meneer een dubbele agenda had?

Het eigen imperium, dat moest heel nederland angst gaan aanjagen nietwaar Professor? U wilde de grootste worden zegt u zelf.

En dan met chantage voor een appel en een ei een heel ziekenhuis kopen en je collega ziekenhuisbestuurders in de media voorstellen als graaiers terwijl u zelf een eigen geschat inkomen van 40 mille per dag toucheert?

Nederland terug naar het zorgstelsel van voor 2006 wat criminelen als genoemd heerschap tenminste nog geen kansen gaf waardoor de boel nu zo ziekelijk uit de hand is gelopen.

De hele medische wereld is de privatisering moe en beu. Kijk naar het Slotervaart. Niks dan ellende met Mw. Erbudak. Kijk naar meneer Winter, niks dan collegiale onvrede waar deze man maar komt en zelfs in eigen kring van de MC groep staat men elkaar thans naar het (financiële) leven.

Hoe heeft het allemaal zo uit de hand kunnen lopen? Juist ja, door de marktwerking wat het slechtste in de mens nou eenmaal naar boven moet halen.

Anoniem

7 juni 2013

Ach, wat collegiale onvrede kan heel gezond zijn. Het tegenovergestelde lijkt me ook niet wenselijk (*kuch* IGZ *kuch*).

Gewone burger

9 juni 2013

Als we instituten zoals het NFU opheffen en we gewoon gaan werken met boeren verstand komen we verder.
Want wat zegt het NFU niks.

Wat is er fout dan niks daarver "wollige teksten" voor een salaris waar een boer de hik van krijgt.

Deze tekst niet netjes volgens de z.g.n. etiquette maar wel duidelijk.

Wij maken regels voor andere die voor ons niet gelden. ons is het NFU voor de duidelijkheid.

Top