ACTUEEL

'Patiënt heeft geen geld voor behandeling'

Ruim negen van de tien huisartsen hebben de laatste tijd te maken gehad met patiënten die geen geld zeggen te hebben voor een behandeling. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde enquête onder 8500 Nederlandse huisartsen.

De online enquête naar zorgmijden is uitgevoerd door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in samenwerking met de NOS. Uit de enquête blijkt ondermeer dat patiënten voorgeschreven medicijnen niet ophalen of niet naar een fysiotherapeut of psycholoog gaan. Vooral lager opgeleide mensen geven aan dat ze geen geld hebben om het doktersadvies op te volgen. Iedere verzekerde heeft een verplicht eigen risico van 350 euro, dat wil zeggen dat iedereen die kosten voor zorg zelf moet betalen. Een bezoek aan de huisarts wordt altijd vergoed uit de basisverzekering.

Gevolgen

“Als een patiënt het advies van de arts niet opvolgt, kan dat verregaande gevolgen hebben’’, zegt LHV-voorzitter Steven van Eijck. “Stel dat iemand blijft doorlopen met een beenblessure omdat er geen geld is voor de fysiotherapeut en na een tijd moet er een operatie komen omdat het probleem onbehandeld is gebleven. Dat is veel duurder, niet alleen voor de patiënt maar ook voor de maatschappij.’’

Crisis

Van Eijck zegt dat de economische crisis de spreekkamer van de huisarts binnen is geslopen. “Huisartsen merken sowieso dat hun patiënten in de spreekkamer steeds meer over hun financiële problemen praten.’’ Het is voor het eerst dat deze grote enquête is gehouden onder huisartsen. Het is dus niet te zeggen in hoeverre mensen voorgaande jaren geen gehoor gaven aan doorverwijzingen van hun huisarts.

Koopkracht

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid laat via een woordvoerder weten al gedegen onderzoek te doen naar de mogelijke gevolgen van de verhoging, sinds januari 2013, van het eigen risico. Dit onderzoek is begin volgend jaar klaar. Als er veranderingen in bijvoorbeeld het doorverwijsgedrag zijn, dan worden die in dat onderzoek zichtbaar. Eerder is de zorgtoeslag voor de laagste inkomens met hetzelfde bedrag verhoogd als het eigen risico is verhoogd. De laagste inkomens gaan er daardoor in koopkracht niet op achteruit, aldus de woordvoerder. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

E.Kriek

5 juni 2013

Huisartsen blijken de vijanden van:

- adviseurs;
- managers;
- dure tweedelijns voorzieningen;
- gezond boerenverstand;
- ICT-ers met loze beloften;
- Zorg als Markt;
- kanteldenkers;
- ZN, met bad guy Rouvoet ( AKA Dre Redfeet) als hoofd:

http://img823.imageshack.us/img823/6818/rouvoetzw1.jpg

De hoogste tijd om deze lastpakken dus van de kaart te vegen.
Voor eens en voor altijd.

Ik wil dus pleiten voor een anti- huisarts app.
Dat zal ze leren.

Anoniem

6 juni 2013

Niet de economische crisis is de spreekkamer binnengelopen, maar het voorspelbare gevolg van neoliberale politiek: de groeiende tweedeling in Nederland. Het eigen risico is hier misschien wel de meest perverse uitwas van. Solidariteit is een kwestie van beschaving. Het alternatief is de barbarij die Van Eijck nu in zijn spreekkamer aantreft.

Anoniem

6 juni 2013

Via mijn AOW ontving ik 450 euro vakantie geld. Heel fijn.
Een week later werd ik per amulance vervoerd ivm hartklachten. Kosten 850,00 euro en 35,00 euro per persoon. Geklukkig ben ik verzekerd MAAR mijn eigen bijdrage van 350 euro moest ik zelf betalen. Weg vakantie geld. Voor de goede orde, ik ben verzekerd met een bijkomend pakket.

Top