ACTUEEL

Hoogleraar: versnippering jeugdzorg dreigt

Probleemgezinnen kunnen de dupe worden van de aanstaande veranderingen binnen de jeugdzorg. Dat stelt de Tom van Yperen in zijn inaugurele rede als hoogleraar Monitoring en innovatie zorg voor jeugd aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Van Yperen waarschuwt ervoor dat niet alle gemeenten weten hoe het er in de jeugdzorg aan toe gaat. Hij vreest dat de kennis en ervaring zoals die nu binnen de jeugdzorg is opgebouwd, niet zullen worden benut. Ook vreest Van Yperen dat de verdere ontwikkeling van de jeugdzorg stil komt te staan: “Het verder ontwikkelen van expertise om de jeugdzorg steeds effectiever te maken, kan er gemakkelijk bij in schieten als gemeenten straks verantwoordelijk zijn voor de zorg voor de jeugd. Vooral omdat een systeem om prestaties en doelmatigheid te monitoren, ontbreekt.”

Decentraliseren 

Volgens planning wordt de jeugdzorg in 2015 gedecentraliseerd. Vanaf dat moment krijgen de gemeenten de vernatwoordelijkheid over de jeugdzorg. Van Yperen stelt dat kwaliteitsborging daarbij 'niet overal de juiste prioriteit krijgt'.

Meervoudige problematiek

Volgens Van Yperen lopen vooral gezinnen met meervoudige problematiek het gevaar niet meer de juiste zorg te krijgen. “Bij gezinnen met meervoudige problemen kunnen de gevolgen dramatisch zijn," zegt hij. "Vooral als we het vermogen verliezen om de bestaande succesvolle werkwijzen toe te passen.” Van Yperen maakte het mee in twee steden waar hij meedacht over de ontwikkeling van wijkteams. “Er werd daar geworsteld met de aanpak van gezinnen die meervoudige problematiek hebben. Men ging er volstrekt aan voorbij dat de gespecialiseerde jeugdzorg daar inmiddels goede methoden voor heeft.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Janios

7 juni 2013

Helemaal mee eens. De gemiddelde gemeete denkt alleen nog in termen van bezuinigingen en wegschrappn vanbanen. De marktwerkig moet dit gaan oplossen, of de familie, of een vrijwilliger. Ik voorspel dat over 5 jaar de problematiek van kansarme en probleemrijke gezinnen zal excaleren en dat de maatschappij de rekening krijgt voor deze ellende. Gelukkig kan Jeugdzorg niet meer de rekening krijgen en hebben de huidige ministers mooie baantjes in het buitenland.

Koos Dirkse

10 juni 2013

Citaat: "Vooral omdat een systeem om prestaties en doelmatigheid te monitoren, ontbreekt.”
Dit systeem om te monitoren bestaat sinds kort. Ik denk dat dit de basis is om goedkoper en beter de zorg voor kinderen te benaderen, hetgeen in het kader van de transitie van belang is. Daarbij bestaat er een optimale behandelmethode, dat de behandeling effectiever maakt en de kosten voor de zorg van de jeugd goedkoper: www.smartpro.info

Top