ACTUEEL

Weesgeneesmiddel wint Galenusprijs

Het weesgeneesmiddel Adcetris (bretuximab vetodin) van farmaceutisch bedrijf Takeda heeft de Galenusprijs 2013 gewonnen, een onderscheiding voor het meest innovatieve geneesmiddel.

Origineel

Het middel wordt onder meer ingezet bij de behandeling van volwassenen met bepaalde vormen van recidief Hodgkin-lymfoom, een kankersoort die ontstaat in de bloedcellen in het lymfesysteem. De jury was enthousiast over het geneesmiddel omdat het ontwerp ervan origineel is en omdat het een hoge effectiviteit heeft laten zien, in combinatie met een gunstig veiligheidsprofiel. De prijs is op 6 juni uitgereikt door Frank de Grave, voorzitter van de orde van Medisch Specialisten.

Toekomst

De Galenus Researchprijs gaat dit jaar naar dr. Enrico Mastrobattista. Hij is in 2012 benoemd als universitair hoofddocent binnen de afdeling Farmacie van de Universiteit van Utrecht. Zijn enorme kennis en inzicht in de mogelijkheden die de moleculaire biologie biedt voor de biofarmaceutische wetenschappen maken hem van grote waarde voor de toekomst van het Nederlandse farmaceutisch onderzoek, aldus de jury. Ook deze prijs is uitgereikt

Jaarlijks

De Galenus Geneesmiddelenprijs en de Galenus Researchprijs worden jaarlijks toegekend aan het meest innovatieve en betekenisvolle geneesmiddel dat in het voorafgaande jaar in Nederland op de markt werd gebracht, respectievelijk een veelbelovende jonge onderzoeker. De prijzen werden in 1993 voor het eerst in Nederland uitgereikt. Sinds 2010 worden de prijzen beheerd door de Stichting Galenusprijs Nederland.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top