ACTUEEL

Van Rijn: transitieplan na de zomer gereed

“We praten nu over de hoofdlijnenbrief en tegelijkertijd over het spoorboekje wat ertoe moet leiden dat we op 1 januari 2015 een nieuw systeem hebben”. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn na afloop van het debat over de bezuinigingen op de langdurige zorg in een interview met de NOS. Dit spoorboekje is na de zomer gereed, aldus Van Rijn.

“Aan de ene kant hebben we een heel stevig debat en aan de andere kant willen we het snel maar vooral ook zorgvuldig doen”, zegt Van Rijn in een interview met de NOS. Hoewel de oppositie, onder meer CDA en D66 wiens steun Van Rijn -naast die van de VVD en PvdA- nodig heeft om de hervorming door de Eerste Kamer te krijgen, zich kritisch blijven tonen, denkt Van Rijn dat er “toch een vrij brede steun is voor de beweging die we gaan maken. Een kritische Kamer en kritische oppositie maakt het plan alleen maar beter”.

Duidelijkheid

Op de vraag wanneer er duidelijkheid komt voor alle betrokkenen wat er precies gaat gebeuren, heeft Van Rijn geen concreet antwoord: “Daar proberen we zo snel mogelijk duidelijkheid over te krijgen. Ik wil dat ook heel zorgvuldig doen, want ik wil niet dat er groepen tussen de wal en het schip gaan vallen.” Volgens Van Rijn is het een goed teken dat er nu al gepraat wordt over de uitwerking voor bijzondere groepen, “want dat betekent dat we nu al al die groepen in het snotje hebben”.

De Kamer debatteerde maandag op hoofdlijnen over de plannen waarmee Van Rijn de langdurige zorg voor ouderen en mensen met een beperking wil hervormen. Dat betekent volgens van Rijn “dat we over de uitwerking, in termen van wet- en regelgeving, nog met elkaar te spreken komen”. In de hervormingsplannen gaan de gemeenten zorgtaken uitvoeren die nu nog onder de AWBZ vallen. Verder is het streven dat mensen met behulp van ondersteuning langer thuis blijven wonen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top