Finance

Tweede Kamer: Ggz moet inleveren

De Tweede Kamer is akkoord met een korting voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De psychotherapeuten moeten volgend jaar 3,5 procent inleveren, omdat er in hun sector te veel is uitgegeven. De maatregel levert minister Ab Klink (Volksgezondheid) 119 miljoen euro op.

Slimmer omgaan met budget

Hij denkt dat de ggz slimmer met het budget kan omspringen, zodat voor minder geld net zoveel mensen geholpen kunnen worden. CDA en PvdA vonden het wel oneerlijk dat ggz-instellingen die al zuinig met hun geld omspringen ook last krijgen van de korting. Volgens Klink is dat ingebakken in de financiering van de sector. Ggz-instellingen maken zich ongerust over de kortingsmaatregelen.

Bevriezing tarieven

De tarieven van specialisten, tandartsen en verloskundigen kunnen volgend jaar ook bevroren worden. In de Kamer gingen stemmen op om de verloskundigen hiervan te vrijwaren. Zij hebben vorig jaar juist extra geld gekregen om hun werk in moeilijkere wijken beter te kunnen doen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet nog onderzoek naar hun tarieven.

Maatregelen voor medisch specialisten

Voor de medisch specialisten heeft de minister al maatregelen aangekondigd, omdat er in 2008 bijna 500 miljoen te veel naar deze beroepsgroep ging. Dat is deels te wijten aan een te ruime compensatieregeling voor ondersteunend specialisten als radiologen en medisch microbiologen. Klink gaat dit bijstellen, maar kan de miljoenen die deze specialisten te veel kregen niet meer terugvragen. “Dat zou mij een lief ding waard zijn, maar juridisch is dat niet haalbaar.”

Van der Veen vergelijkt salaris met huurtoeslag

PvdA'er Eelke van der Veen stelt dat een huurder die door een fout in het systeem te veel huurtoeslag heeft gehad dit gewoon terug moet betalen. Dat de specialisten de opbrengst van een systeemfout in eigen zak mogen steken, vindt hij vreemd. Klink deelt deze opvatting. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top