ACTUEEL

Klink: EU geen aanspraak op Nederlandse vaccins

  • Onbekend
  • 1 juli 2009
  • 855 keer gelezen
  • 0 reacties

De Europese Commissie heeft geen bevoegdheid of mandaat om aanspraak te maken op de contracten die Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft afgesloten met leveranciers van vaccins tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1). Dat schrijft de minister woensdag 1 juli aan de Tweede Kamer.

Eigendom van Nederland

De contracten zijn eigendom van de Nederlandse Staat, aldus Klink. Hij heeft daarom ook beslissingsbevoegdheid over de inzet van het vaccin. De minister zal de vaccins inzetten voor de Nederlandse bevolking inclusief de Nederlandse Antillen en Aruba. Hij sluit echter niet uit dat niet alle vaccins nodig zijn. Daarom is contractueel vastgelegd dat de leveranciers de vaccins die niet door Nederland worden gebruikt, na toestemming van Klink, mogen verkopen aan andere landen. Nederland heeft 34 miljoen vaccins gekocht. Klink wil de kosten hiervan niet bekend maken.

Voorrangsgroepen vaststellen

In het EU-beraad begin juni heeft EU-commissaris Andoulla Vassiliou (Gezondheid) opgeroepen tot solidariteit bij het verdelen van de vaccins. Vassiliou heeft toen voorgesteld voorrangsgroepen aan te wijzen om vaccintoerisme te voorkomen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top