ACTUEEL

Orde: ‘Opereren zonder juiste time-out onacceptabel’

Het is onacceptabel dat bij slechts 66 procent van de operaties de time-out procedure, een cruciaal checkmoment, volledig juist wordt uitgevoerd. Dat stelt de Orde van Medisch Specialisten (OMS) naar aanleiding van een donderdag gepubliceerd onderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Uit onderzoek blijkt dat in 97 procent van de operaties een time-outprocedure, voor de start van de operatie, wordt uitgevoerd. Tijdens observaties heeft de inspectie geconstateerd dat in 66 procent van de operaties de volledige procedure wordt nageleefd.

Cruciaal checkmoment

“De time-out procedure is een cruciaal checkmoment”, zegt zegt OMS-bestuurder en cardioloog Marcel Daniëls. “Om fouten te voorkomen is het noodzakelijk om te allen tijde deze procedure volledig juist uit te voeren. Een score van 66 procent is dus echt onacceptabel’. Hij benadrukt dat verdere verbetering niet zit in nog meer richtlijnen, maar in betere uitvoering.

Verantwoordelijkheid

Daniëls heeft er begrip voor dat de IGZ bij nieuwe meldingen een tuchtklacht zal indienen tegen de eindverantwoordelijke operateur. ‘Opereren zonder een juiste time-out procedure uit te voeren mag gewoon niet meer voorkomen. De dreiging van een tuchtklacht zal zorgen voor meer bewustwording bij medisch specialisten’, aldus de OMS-bestuurder. ‘Maar een juiste uitvoering van de time-out procedure blijft een collectieve verantwoordelijkheid van iedereen die bij een operatie is betrokken’, zegt Daniëls.

Patiëntveiligheid

De zogenaamde time-out procedure bij operaties vindt plaats om de veiligheid van de patiënt te vergroten en de kans op fouten zo klein mogelijk te maken. Vooraf aan een operatie bespreekt het behandelend team samen met de patiënt nauwgezet de geplande operatie. Dit is onder meer belangrijk om fouten als verwisselingen of operaties aan een ander dan bedoeld lichaamsdeel te voorkomen.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

13 juni 2013

Vooral in prive klinieken wordt deze uiterst noodzakelijke procedure lang niet altijd opgevolgd. Het zijn vaak oudere specialisten die via hun vriendennetwerk wat extra bij kunnen verdienen en waar de controle door collegae in het ziekenhuis natuurlijk afwezig is.

Bovendien zijn deze specialisten niet opgevoed met deze manier van werken en wordt het begrijpelijkerwijs lastig om eerst alle betrokkenen bij elkaar te trommelen als bijvoorbeeld de anesthesist weer eens achter zijn PC in slaap is gevallen of de verpleeghulp die aangewezen is om te dweilen buiten eerst wil roken.

De normen zijn volledig zoek in prive klinieken omdat het patientenbelang toch wel gediend wordt met de incisie van mijnheer de professor zelf, althans dat denkt de patiënt voor het slapen gaan. Want hoe vaak in particuliere klinieken de professor zelf snijdt weet men natuurlijk zelf wel het beste. En iedereen loopt leuk een potje mee te liegen als de jongste bediende ook een keer zelfstandig mocht opereren omdat de professor even aan de lijn hing met zijn buitenlandse vriendin.

Het is triest dat zo de echt leuke operaties en ook de operaties waar veel aan te verdienen valt in handen blijven van een klein select groepje dokters die vaak al decennia hebben kunnen verdienen en de wegen weten om de status quo te handhaven terwijl talloze reguliere ziekenhuizen zich wel aan de wetten houden en daardoor geen krenten in de pap meer hebben. Het is schandalig!
Inspectie grijp in!

Anoniem

14 juni 2013

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ook in regionale topklinische ziekenhuizen niet altijd volgens de time-outprcedure gewerkt wordt, met alle risico's van dien....

Anoniem

16 juni 2013

Wij doen in onze kliniek circa 25 knie kijk oper/ dag. We streven naar zeer snelle wissels zodat we ook het verkoeverpersoneel voor 6 uur de deur uit hebben. We plannen i.p. alles onder algeheel zodat we ook rustig kunnen werken en we ontmoedigen plaatselijke verdoving zodat de bedbezetting niet langer hoeft te duren dan hooguit twee uur. Ons beddenbestand is zodoende toereikend.
Gaan we nu elke keer de top doen dan kost dit op dagbasis al gauw 25 maal 4 is volgens 100 minuten. Ons systeem is dat we in een kleine villa werken waar ook de ontvangst is ingesteld op N eerste algemene check. Daarna volgt personeel wat patiënt naar de ok ruimte leidt met weer N check, en dan komt altijd de eindverantwoordelijke operateur nog voor de ingreep zelf de client N hand geven en N pijl zetten. Ook de anesthesist komt ng voor de ok N hand geven. Moeten we dan nog N top doen? Cliënten hebben ons wel eens gevaagd of we Alzheimer hadden. We hebben t over Amsterdam.
Is meneer Daniels bereid om eens de werkvloer te bezoeken? Schenkt hij soms ook nog N kopje thee en deelt hij handtekeningen uit?
OMS kent OMS. Maar goed, de zoveelste stok om de werkvloer lam te slaan.
Een top heeft soms zin in een academisch ziekenhuis, het is met onze manier van werken zoiets als de discussie over de veiligheidsgordel. Jammer dat Daniels namens zijn achterban denkt te kunnen spreken. Maar goed daar heeft hij voor doorgeleerd.
Op de afdeling zei eens een manager tegen mij dat ik geen meldingen maakte over mijn fouten.
'Maar er valt ook niets te melden.'
'Dat kan niet. Iedereen maakt fouten, u ook' .
Tja ik moet bekennen dat ik daar niet van terug had.

Anoniem

29 juli 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 29-07-2013 10:57.

Top