ACTUEEL

Bussemaker: mannen moeten vaker mantelzorgen

Het moet niet alleen vanzelfsprekender worden dat mannen meehelpen in het huishouden, maar ook dat ze vaker mantelzorg gaan doen. Dat heeft minister Jet Bussemaker bepleit in een debat over emancipatie.

Bussemaker riep mannen op meer zorgtaken te verrichten, zodat die niet altijd bij de vrouw terechtkomen. Ze stelde vast dat het overgrote deel van de mantelzorgers nu vrouw is, terwijl mannen ook prima in staat zijn om iemand te verzorgen. Werkgevers moeten zich dan wel flexibel opstellen en mannen ook de mogelijkheid geven om zorgtaken op zich te nemen.

Onafhankelijk

De minister kwam ook terug op uitspraken van vorige maand. Ze zei toen in een interview dat vrouwen nog te vaak teren op de zak van hun man. Ze zou graag zien dat vrouwen veel vaker financieel onafhankelijk zijn. Bussemaker stelde dat ze een probleem wilde aankaarten en dat het niet de bedoeling was om vrouwen te beledigen of hun de wet voor te schrijven.

Kostwinner

Bussemaker snapt goed dat mensen ervoor kiezen om thuis te blijven om voor kinderen te zorgen of om mantelzorg te kunnen leveren. Ze vindt het echter wel een probleem dat zoveel mensen dezelfde keuze maken, aangezien 48 procent van de vrouwen niet economisch zelfstandig is. “Ik betreur het dat het altijd hetzelfde landt: de man is kostwinner en de vrouw blijft thuis voor de zorg’’, aldus Bussemaker.

‘Irritant’

De minister zei tijdens het debat verder dat het “enorm irritant'' is dat mannen en vrouwen in dezelfde functies nog steeds niet evenveel verdienen. De PvdA stelde voor bedrijven te verplichten om in jaarverslagen aan te geven wat de loonverschillen zijn en wat er gedaan wordt om de kloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Bussemaker vond dat een interessant idee, waar ze graag mee aan de slag wil gaan. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Oosterhof

14 juni 2013

Natuurlijk: vrouwen en mannen moeten economisch onafhankelijk zijn, vrouwen en mannen moeten mantelzorger zijn, vrouwen en mannen moeten geld uitgeven voor de economie, vrouwen en mannen moet voor de kinderen zorgen.

Maar het moet allemaal tegelijkertijd en communiceren de verantwoordelijke ministers niet over prioriteiten en verdelen van al deze taken.

Zo kan ik het ook: preken voor eigen parochie is nog wel te doen, maar samenwerken en samen de problemen aanpakken en solidair zijn, dat is de kunst.

Top