ACTUEEL

Ombudsman wil breed onderzoek gezondheidszorg

Ernstige misstanden in ziekenhuizen komen veel te laat aan het licht. En zelfs als ze naar buiten komen, dan nog staan patiënten in de kou. Dat zei zaterdag de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in het RTL Nieuws.

Ombudsman Brenninkmeijer maakte zijn opmerking naar aanleiding van de misstanden in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse, die RTL Nieuws vrijdag naar buiten bracht. De zorg zou daar al jaren onder de maat zijn.

Nakijken

Brenninkmeijer heeft flinke kritiek op het zorgsysteem. “We zien dat mensen gewoon niet de goede informatie krijgen. Er zijn eigenlijk geen goede mechanismen om ziekenhuizen en zorginstellingen die niet goed functioneren te corrigeren. Dat vind ik zorgwekkend." Hij vindt dat patiënten vaak in de kou staan: “Zij hebben het nakijken." Hij wil een groot onafhankelijk onderzoek naar de misstanden. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

G.Anders

16 juni 2013


Het is allemaal animal farm geworden waar Prof Smalhout terecht aan refereerde in zijn pas verschenen column in de Telegraaf. Maar ik vrees dat de bestuurders horende doof en ziende blind willen zijn. Dat levert het meeste op.
In wat voor wereld laten wij onze kinderen straks achter? Rechteloosheid, egoïsme, narcisme, fascisme...de tijden van pre-A.H. lijken in volle hevigheid terug te keren.

Verschrikkelijk is het overal.
Bedankt kiezers die VVD PvdA en D66 hebben gestemd. Verkocht aan Brussel en de privatisering in de zorg.
Honderduizenden werklozen...het zit eraan te komen als we nu geen knopen doorhakken.

E.Kriek

16 juni 2013

Ik citeer collega Anton Maes, huisarts:

"een parlementaire enquête komt er niet omdat de stelselbedenkers (gezondsheidseconomen veelal), de uitvoerders, de bestuurders en de politici dezelfde personen waren en zijn. "

Jammer Ombudsman, jammer stemmend NL, maar dit is politiek anno 2013.

Er wordt gekozen voor treinen, voor JSF, maar de zorg, dat moet maar door mantelzorgers worden gedaan.

De kans dat misstanden in ziekenhuizen, in de zorg, worden onderzocht, acht ik derhalve verwaarloosbaar klein.

Een kleine "ons-kent-ons" elite beslist wat goed voor ons is.
Deze elite is dermate hecht dat zelfs de Ombudsman wordt weggehoond.

Van Doorn

17 juni 2013

30 jaar geleden was ik vk in een ziekenhuis en werd door de directeur en het afdelngshoofd met mentale dwang aangezet mijn mond te houden over een casus die beiden de kop had gekost. 22 jaar geleden werd ik geconfronteerd met het bericht " maak maar klaar voor sectio" . Ik begreep de taal wel, maar werd niet gekend, gehoord noch betrokken bij de beslissing. Jaren later werd de gynaecoloog aangesproken op zijn ruimharige sectiobeleid. Misstanden waren er altijd, de zegen van deze tijd is dat het bespreekbaar is en de druk om weloverwogen professionele keuzes te maken voelbaar is. Dat komt de kwaliteit ten goede. Mopperen dat nu alles misgaat is naief. Er ging altijd behoorlijk wat mis, maar dat werd nog meer afgedekt dan nu. De volgende stap die volgens mij meer bijdraagt dan het doen van onderzoek is de burger wijzer maken in het vragen. De dokter is slechts een partij in het geheel, de burger wil graag de verantwoordelijkheid uit handen geven. It takes two to tango.

Top