ACTUEEL

Levende man dood verklaard zonder hartcontrole

Ambulancemedewerkers die op 4 mei in Gorinchem een levende man dood verklaarden, hebben ten onrechte niet zijn hartritme gecontroleerd. “Het controleren van het hartritme met de daarvoor bedoelde apparatuur had waarschijnlijk geleid tot een andere conclusie en een andere behandeling”, staat maandag in een verklaring van de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid die onderzoek deed naar het opmerkelijke incident.

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten zijn de protocollen en trainingen aangepast. Ambulancepersoneel moet voortaan altijd het hartritme controleren als het overlijden niet vaststaat. De uitkomst van het onderzoek wordt naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestuurd.

Reanimatie gestaakt

Twee jongens vonden de schijnbaar levenloze man die zaterdagmiddag bij de rivier de Merwede. Zijn toestand vertoonde veel overeenkomsten met een biologische dood, ook wel schijndood. Omstanders en politie hebben hem gereanimeerd maar stopten daarmee op aanwijzing van het gearriveerde ambulancepersoneel. Vermoedelijk was reanimatie nog wel nodig, zei een woordvoerder van de ambulancedienst maandag desgevraagd.

Protocol

Het onderzoek toont aan dat de ambulancemedewerkers niet volgens de protocollen hebben gehandeld. Ze mogen met goede argumenten van het protocol afwijken maar daar was in deze situatie geen reden toe.

Het slachtoffer ligt sindsdien in het ziekenhuis. Over zijn precieze toestand is niets bekend. Of hij er beter aan toe was geweest als de ambulancemedewerkers juist hadden gehandeld, is niet te zeggen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top