ACTUEEL

NVZ maakt werk van patiënteninformatie

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maakt werk van een betere informatievoorziening aan patiënten. De NVZ ontwikkelt hiertoe ondermeer een patiëntfolder-tool die de aangesloten ziekenhuizen in staat moet stellen om patiënten eenvoudig, uniform en efficiënt te informeren.

De ontwikkeling van de patiëntfolder-tool maakt deel uit van het NVZ-streven om kwaliteit en veiligheid in de ziekenhuizen continu te verbeteren. Een actieve rol van de patiënt is daarbij van groot belang, aldus NVZ-directeur Margot van der Starre. “Het is beslist niet de bedoeling om professionele verantwoordelijkheid af te schuiven, maar als je de patiënt leert waarop te letten en de patiënt is goed in staat om dat te doen, dan moet je dat niet nalaten”, aldus Van der Starre. “Wat de NVZ betreft staat het als een paal boven water dat het belangrijk is om de patiënt bij beslissingen te betrekken.”

Test

De patiëntfolder-tool bevindt zich momenteel in de testfase. “We zijn aan het kijken hoe patiënten de gids ervaren of ze het prettig vinden, of dat het teveel is”, legt Van der Starre uit. “Misschien worden sommige patiënten er onzeker van. Misschien moet je die gids niet zomaar aan iedereen geven.”

Goedkeuring

De patiëntfolder-tool is gekoppeld aan een kennisbank met medische informatie, voor zowel behandelingen als ook ziektebeelden. De NVZ streeft hierbij naar goedkeuring van de wetenschappelijke verenigingen. Ook wordt onderzocht hoe de gids optimaal kan aansluiten bij de websites van de ziekenhuizen.

Van der Starre lichtte de NVZ-voornemens rond patiëntenparticipatie toe tijdens het internationale patiëntveiligheidscongres HOPE dat op 11 juni in Den Haag werd gehouden.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top