ACTUEEL

Brussel beboet farmaceuten om traagheid

De Europese Commissie heeft woensdag forse boetes uitgedeeld aan diverse farmaceutische bedrijven. Zij worden gestraft omdat ze de introductie van generieke medicijnen, goedkopere versies van geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen, hebben vertraagd. Daarmee hielden zij de prijzen van geneesmiddelen onnodig hoog.

Hoogste boete

De hoogste boete, van 93,8 miljoen euro, gaat naar het Deense bedrijf Lundbeck. Die betaalde concurrenten om de introductie van generieke varianten van zijn goedverkopende antidepressiemiddel Citalopram uit te stellen. Vier producenten van de generieke medicijnen, waaronder het Duitse concern Merck, moeten vanwege deze afspraken boetes van in totaal 52,2 miljoen euro betalen.

Generieke medicijnen

Volgens de commissie staat vast dat de introductie van generieke medicijnen de prijzen van geneesmiddelen sterk verlaagt. Zo daalde de prijs van middelen die vergelijkbaar zijn met Citalopram in Groot-Brittannië met 90 procent, nadat de generieke medicijnen op grote schaal op de markt werden gebracht.

Afspraken

Volgens Brussel beloofde Lundbeck grote bedragen aan zijn concurrenten als zij afzagen van de introductie van hun middelen. Daarbij zou het Deense bedrijf ook grote hoeveelheden generieke medicijnen hebben opgekocht, met als enige doel om die middelen te vernietigen. Lundbeck gaat tegen de uitspraak van de commissie in beroep. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

20 juni 2013

Dat tering wijf van Smit Kroes deelt ook boetes uit aan Microsoft van een halfmiljard. Ja, daar maak je vrienden mee.

Industrie hou je poot stijf. De kosten voor de ontwikkeling voor 1 medicijn belopen haast een miljard. En die Brusselse dieven even zeggen dat wij mee moeten werken aan goedkopere generiek medicijnen? Akelige domme politici...je moest eens weten...als WIJ eens een grote bek gaan opzetten...je wordt weggevaagd

Top