Tech

Zweden krijgen zeggenschap over eigen EPD

In Zweden krijgen alle inwoners binnenkort hun eigen persoonlijk gezondheidsdossier. De Zweedse nationale overheid heeft op 17 mei 2013 gekozen voor Microsoft HealthVault als platform voor het Zweedse Personal Health Record. Ook gegevens die mensen over zichzelf verzamelen via de quantified-self-technologie kunnen gedeeld worden met zorgverleners. Dat zegt André Piso van Microsoft op het Skipr congres e-health in de Jaarbeurs Utrecht.

Via het persoonlijk gezondheidsdossierwordt de patiënt mondiger en in staat gesteld een betere brug te slaan naar de behoeften van de behandelaar, waardoor de zorg een impuls krijgt. Het persoonlijk gezondheidsdossier is de plek waar de Zweden hun medische en de wellness-informatie verzamelen, beheren, delen en gebruiken. De patiënt, of diens wettelijk vertegenwoordiger, krijgt de volledige zeggenschap over welke partijen er toegang krijgen tot welke onderdelen van het dossier. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen lees- en schrijfrechten voor verschillende onderdelen. Bovendien kan informatie van artsen en zorgverleners niet zomaar gewijzigd worden, zodat altijd duidelijk is wat het oordeel van de professional was.

Nieuwe toepassingen

Microsoft HealthVault biedt ook de mogelijkheid om nieuwe zorgtoepassingen erop aan te sluiten van bijvoorbeeld zorgverleners in de eerste en tweede lijn, maar ook apparaten voor bijvoorbeeld self-monitoring of bloeddrukmeters voor thuisgebruik.

Dit persoonlijk gezondheidsdossier is eerder al geïmplementeerd in de VS en Engeland. Zweden start met de invoering van HealthVault in de eerste lijn. De informatieverstrekking van de tweede lijn verloopt in Zweden namelijk louter via de eerste lijn. 

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

E.Kriek

23 juni 2013

ZN nam al afstand van de verplichting tot aansluiting op het LSP.
NPCF doet dat nu ook.
Ik wens dus Paul Habets en Edwin Velzel veel succes in het wegpoetsen/ verdoezelen van hun epische flater om te kiezen voor het LSP.
Troostend: er zijn vast wel instanties die uw "moed" willen belonen met een graaibaantje. Wanhoopt dus vooral niet.

Top