ACTUEEL

Ziekenhuizen stoten opnieuw behandelaanbod af

Ziekenhuizen stoten opnieuw behandelaanbod af

Ziekenhuizen stoten vanwege het niet halen van volume- en kwaliteitsnormen opnieuw behandelaanbod af. Zo stopt de helft van de ziekenhuizen die deze ingrepen nu nog uitvoert met de operatieve behandeling van maagkanker, eierstokkanker en vernauwde maaguitgang bij jonge kinderen.

Als het gaat om maagkanker staken 26 ziekenhuizen operatieve behandeling. 37 Ziekenhuizen deed deze behandeling al niet, terwijl 27 aan de normen voldoen. Voor wat betreft eierstokkanker stoppen 29 ziekenhuizen met de operatieve behandeling. Eenzelfde aantal verricht de ingreep helemaal niet, 33 voldoen aan de normen.

Prostaatkanker

De operatieve behandeling van prostaatkanker verdwijnt bij 32 procent van de ziekenhuizen die de behandeling nu nog aanbieden, in totaal 19 ziekenhuizen. Veertig ziekenhuizen voeren de ingreep voortaan nog uit. Bij de operatieve behandeling van endeldarmkanker en vernauwde halsslagader zijn de percentages van ziekenhuizen die de betreffende behandeling staken met 3 procent en 9 procent veel lager. Het aantal locaties voor de operatieve behandeling van uitzaaiingen op het buikvlies was al eerder beperkt .

Nieuwe normen

De cijfers zijn terug te vinden in een inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) van zeven complexe behandelingen waarvoor sinds kort kwaliteits- en volumenormen gelden. Het onderzoek is een vervolg op inventarisaties van eerder uitgebrachte kwaliteitsnormen voor complexe zorg. ZN heeft nu een overzicht beschikbaar van in totaal 24 complexe behandelingen waarbij te zien is welke ziekenhuizen aan de gestelde minimum kwaliteitsnormen voldoen.

Concentratie

ZN is tevreden over de uitkomst van de inventarisatie, die bewijst dat het concentratiebeleid vruchten begint af te werpen. “Het is mooi om te zien dat de minimum kwaliteitsnormen ervoor zorgen dat de concentratie van complexe ziekenhuiszorg steeds meer vorm krijgt”, zegt senior beleidsadviseur Sjoerd Terpstra van ZN. “Op deze manier realiseren zorgverzekeraars voor steeds meer behandelingen dat zorg die niet aan de minimum kwaliteitsnormen van de beroepsgroep voldoet, ook niet meer aangeboden wordt.”

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

20 juni 2013

Laat niemand denken dat het hier de zorgverzekeraars om kwaliteit te doen is. De afgestoten capaciteit wordt immers nergens anders ingekocht. Dit is gewoon een ordinaire bezuiniging.

de Vet

21 juni 2013

Wat een wonderlijke en ook wel negatieve reactie richting de zorgverzekeraars.
Die verplaatste behandelingen worden toch gewoon vergoed aan de ziekenhuizen die wel gecontracteerd zijn op dat specialisme.

Patrick Edgar

21 juni 2013

Voor een aantal ingrepen is bewezen dat concentratie van zorg de resultaten (aanzienlijk) verbetert. Gelukkig wordt deze kennis in Nederland benut en worden de minimum aantallen om die ingrepen met aanvaardbare resultaten steeds vaker gehaald, maar (nog) niet altijd. Wellicht heb ik het gemist, maar ik zou wel willen weten of de minimum aantallen voor de kinderhartchirurgie inmiddels wel worden gehaald in alle centra en door alle kinderhartchirurgen. Dat zorgverzekeraars samen met de beroepsgroepen concentratie van die ingrepen bevorderen heeft NIETS te maken met bezuinigingen, maar wel met kostenbesparingen, naast de kwaliteitbevordering die dat oplevert. Slechte zorg is vaak dure zorg, door langere opnameduur, optreden complicaties, noodzaak tot heroperaties etc!
Ten slotte wil ik alle lezers oproepen om gefundeerde reacties zonder al te veel emoties te plaatsen. Als lezer van Skipr van het eerste uur valt het me op dat het niveau van de reacties drastisch is gedaald de laatste tijd!

Patrick Edgar
zorginkoop
Achmea

Joris

21 juni 2013

Zonder emoties geen mensen, volgens mij ligt daar het grote maatschappelijke probleem..

Marleen van Amersfoort

22 juni 2013

Geheel met de heer Edgar eens voor wat betreft het niveau van de reacties. Emoties en mensen zijn inderdaad onlosmakelijk aan elkaar verbonden: voor de manier waarop je daar uiting aan geeft, ben je zelf toch altijd nog verantwoordelijk.

Anoniem

16 juli 2013

Ik zie op de genoemde website http://www.minimumkwaliteitsnormen.nl/ dat alle ziekenhuizen een groen bolletje hebben of een - ("nvt"). Begrijp ik het dan goed dat alle ziekenhuizen nu aan de normen voldoen? Wordt dit jaarlijk geupdate en is dit ontstaan vóór of ná het afstoten van specifieke behandelingen?

Top