ACTUEEL

'Inzage in facturen levert grote besparing op zorg op'

'Inzage in facturen levert grote besparing op zorg op'

Als patiënten in 2014 inzage krijgen in facturen van zorgaanbieders, gaan ze 10 tot 20 procent minder zorg gebruiken.

Kritischer

Dit voorspelt zorgondernemer Loek Winter op het Skipr congres E-health, innovatie en bedrijfsvoering.Hij is ervan overtuigd dat patiënten kritischer worden als ze zien wat een ingreep kost. "Zeker als ze een hoog eigen risico hebben, zullen ze vragen gaan stellen bij de zorg die ze afnemen. 1.500 euro voor een operatiekamer is veel geld als je voor 700 euro op vakantie kunt naar de zon."

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Koppen

24 juni 2013

Een doodzieke patiënt zal het een zorg zijn wat het kost, die wil alleen maar beter worden. Maar al die frauderende artsen laten het frauderen wel uit hun hoofd als ze weten dat iemand ze controleert.

Anoniem

24 juni 2013

Wat een neoliberaal gelul weer. Maar ja van Loek-'we kunnen allemaal heel veel geld verdienen'-Winter is dit niet verrassend. De patiënt is geen consument en zal dat ook nooit worden. De zorg kan nooit functioneren als vrije markt. De drie essentiële voorwaarden daarvoor ontbreken: 1) aanbieder en 'consument' hebben evenveel kennis over het 'product'; 2) de 'consument' kan vrijelijk tot deze markt toetreden of uittreden; 3) de consument kent de markt even goed als de aanbieder en kan op basis daarvan gelijkwaardig onderhandelen over bijvoorbeeld de prijs. Vul nu in bovenstaand verhaal voor 'consument' bijvoorbeeld 'kankerpatiënt' of 'dementerende oudere' in en je ziet meteen waarom marktwerking in de zorg niet alleen een farce is, maar bovendien levensgevaarlijk en immoreel. Stop dus met deze dogmatische onzin en red de zorg van de zakkenvullers!

Top