ACTUEEL

IGZ haalt slaapmiddel uit winkels

De Inspectie voor de Gezondheidszorg weert slaappillen met een hoge dosis melatonine uit de schappen. Dat meldt de redactie van EO's De Vijfde Dag in een persbericht.

Het tv-programma De Vijfde Dag deed onderzoek naar de slaapmiddelen. De pillen zijn nu zonder recept verkrijgbaar en ze worden door veel verschillende partijen verkocht, waaronder bol.com en drogisterijketens.

Norm overschreden

Uit onderzoek van de redactie bleek dat in de pillen meer melatonine zit dan is toegestaan. Voor vrije verkoop van de pillen mag in Nederland maximaal 0,3 mg melatonine in een pil zitten. Het bleek dat de pillen in de praktijk 1,5 tot 3 mg bevatten. In sommige gevallen ging het zelfs om 5 mg. Het gaat onder meer om de pillen van Sleepz, Lucovitaal en Melatomatine.

Zorgelijk

De IGZ noemt de vrije verkrijgbaarheid van de pillen ‘zorgelijk’. “Er heeft geen toetsing plaatsgevonden op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid door een registratie-autoriteit. Melatonine is een farmacologisch werkzame stof en dus is het niet uitgesloten dat hoge doseringen tot ongewenste effecten kunnen leiden”, aldus de IGZ.

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

21 juni 2013

Hoe heette die ondernemer ook weer die apothekers dozenschuivers noemde en zelf wel brood zag in de produktie van geneesmiddelen te verkopen via de supermarkten?
Ben benieuwd of dit niet de eerste tekenen zijn dat de IZG daar terecht een stokje voor gaat steken.
Het moet niet gekker worden in dit land dat bijvoorbeeld een niet-medisch geschoolde achter de kassa bij meneer Heyn jou de kennelijke bevoegdheid heeft medicijnen te 'schuiven'.

Hier heeft de IZG duidelijk een punt! Chapeau! Laten we het wel een beetje wetenschappelijk houden mensen. Dus dat betekent geen gehandel (en gesjoemel en onkunde!) in medicijnen via de supermarkten.

Apothekers kom met richtlijnen voordat ook de medicatie in handen komt van ondernemers die geld ruiken en blind zijn voor de ernstige gevolgen die dat kan hebben.

Anoniem

22 juni 2013

Waarom krijgen de drogisterijen (waar geschoolde en gekwalificeerde mensen zijn) en supermarkten de schuld van het vrij verkrijbaar van medicijnen?. De consument is toch echt de eindverantwoordelijke voor de koop.

Anoniem

22 juni 2013

Dit was al jaren bekend, nVWA stond oogluikend toe dat er pillen met een hogere dosering werden verkocht. Onzin om dan na een tv-programma ineens zogenaamd te schrikken en actie te ondernemen. Overigens is melatonine veruit een betere optie dan echte slaapmiddelen.

Anoniem

22 juni 2013

Verstandige zet. Ik gebruik zelf melatonine. Als je teveel inneemt ben je overdag niet in staat om je goed te concentreren. Wat funest is als je in de auto zit. Verder is het een geweldig product als je er mee geholpen bent. Inderdaad veel beter dan reguliere slaappillen.

slimme bestuurder

23 juni 2013

Zelfs als je afrkent bij de kassa zitten veel kassiers tegenwoordig te slapen. Daar moet je alleen wat van zeggen als ze in je nadeel slapen. Geen slapende kassiers wakker maken sukkels.
Fijn weekend

Rutgers

23 juni 2013

Voigens mijn huis arts werk Melatomine niet verslavend !
Maar het zijn geen snoepjes Ed s8noh

Top