ACTUEEL

'Laat thuiszorg niet over aan lokaal politiek spel'

'Laat thuiszorg niet over aan lokaal politiek spel'
Foto: Amke

Gemeentelijke politici mogen volgens Patricia Esveld van HilverZorg niet vrijelijk beschikken over de vele miljoenen euro’s die vrijkomen als de thuiszorg van de AWBZ wordt overgeheveld naar de wmo.

Dit stelt Esveld in gesprek met Willem Wansink in het julinummer van Skipr. “Dat geld moet op een aanvaardbare manier worden besteed. Kun je dit overlaten aan lokaal politiek spel? Nee. Wij willen meerjarige relaties en contracten. Maar elke nieuwe gemeenteraad moet zich het eerste jaar inwerken, die bouwt daarna twee jaar en is in het vierde jaar alweer bezig met de volgende verkiezingen. Hoezo continuïteit?”

Ingewikkelde procedures

Esveld hekelt de ingewikkelde procedures waarmee de inkoop van zorg gepaard gaat. “Nu worden we uit de AWBZ betaald. Onze indicaties komen elektronisch binnen. Zodra we een klant in zorg nemen, melden we dat aan het zorgkantoor. Daar zit een heel inkoopproces omheen. Bij ons werken er vier man aan.”

Bureaucratie verminderen

Ze vraagt zich af hoe HilverZorg de bureaucratie kan verminderen als in de toekomst aan meerdere regimes moet worden voldaan. “Straks wordt de thuisverpleging betaald uit de zorgverzekering, de Wmo is er voor de wijken, de rest wordt romp-AWBZ. Hoeveel man heb ik dan nodig? Geef de klant toch een eigen budget, in geld of vouchers. Die huurt dan zelf in wie hij nodig heeft.”

Inzicht in kosten

Het kan helpen als klanten meer inzicht krijgen in de kosten van zorg. Esveld: “Hoe meer eigen verantwoordelijkheid, hoe goedkoper de zorg. Dan zie je veel beter wat het kost. Nu weten we dat niet. Als klanten niet meer de luxe hebben dat er allerlei voordeuren zijn van verschillende zorgaanbieders met een eigen financiering, dan kan er eindelijk veel worden bespaard.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top