ACTUEEL

Inspectie haalt kinderen direct uit particuliere opvang

De Inspectie Jeugdzorg heeft donderdag ongeveer twintig kinderen en jongeren laten weghalen uit twee particuliere instellingen: de Stichting Kind in Langenboom (gemeente Mill en Sint Hubert, Noord-Brabant) en Back to Basics uit Hilversum. De woordvoerder van de inspectie weet niet om hoeveel kinderen het precies gaat.

Zorg is onder de maat

De geleverde zorg bij de instellingen is volgens de inspectie onder de maat. De kinderen krijgen slechte psychische begeleiding en hun veiligheid kan niet worden gegarandeerd. Er is geen sprake van mishandeling, aldus de woordvoerder. De inspectie kwam de misstanden op het spoor na tips. In mei en juni hebben inspecteurs onaangekondigd controles uitgevoerd. Koepelorganisatie MOgroep Jeugdzorg zegt dat de kinderen uit Noord-Brabant donderdag 2 juli nog verhuizen. Voor de Hilversumse kinderen wordt zo snel mogelijk ander onderzak geregeld.

Tijdelijk loopt op tot twee jaar

Het gaat om kinderen van nul tot zeventien jaar die door problemen niet in hun gezin konden blijven. In de reguliere jeugdzorg was geen plaats. De kinderen waren daarom tijdelijk ondergebracht in de particuliere opvang. Sommige kinderen verbleven echter al bijna twee jaar in de tehuizen.

Jeugdzorg controleert slecht

De inspectie verwijt de verschillende bureaus Jeugdzorg slechte controle op de verleende zorg. Het gaat onder meer om de Bureaus Jeugdzorg Venray, Utrecht-Noord, Veenendaal, Rotterdam en Nieuwegein. Ook de William Schrikker Groep, actief in heel Nederland, heeft kinderen naar de twee instellingen doorverwezen. De inspectie eist dat de provincie er voortaan voor zorgt dat de kinderen alleen terechtkomen in erkende instellingen.

Koepelorganisatie verdedigt particuliere instellingen

De MOGroep erkent dat de doorverwijzende instellingen achteraf gezien de kwaliteit onvoldoende hebben gecontroleerd. Volgens de koepelorganisatie gaat het te ver om alle particuliere instellingen over één kam te scheren. De MO-groep stelt in een verklaring dat niet alle particuliere instellingen slechte kwaliteit leveren. Ze kunnen, aldus de koepelorganisatie, een nuttige rol spelen bij het bieden van overbruggingszorg.

Reacties particuliere instellingen

De Stichting Kind weigert op de actie van de inspectie te reageren. Back to Basics houdt vol wel goede zorg te leveren. Volgens de organisatie steunen psychologen en gedragswetenschappers de aanpak van de instelling. Ook de gezinsvoogden die verantwoordelijk zijn voor de kinderen, zouden de instelling altijd hebben laten weten zeer tevreden te zijn over de zorg die Back tot Basics biedt. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top