ACTUEEL

Ziekenhuizen weerspreken financiële malaise

Verschillende ziekenhuizen weerspreken met klem dat ze in financiële problemen verkeren. De ziekenhuizen reageren hiermee op berichtgeving in het AD, waarin de krant meldt dat –na het Ruwaard van Putten Ziekenhuis- tien tot vijftien van de ruim negentig ziekenhuizen failliet kunnen gaan.

In het artikel, dat gebaseerd is op een doorrekening van BDO Accountants, worden drie ziekenhuizen met name genoemd. Het gaat om ziekenhuis Bernhoven in Uden, het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer en Orbis MC in Sittard.

Geborgd

In een verklaring laat de raad van bestuur van Bernhoven weten dat “deze berichtgeving niet van toepassing is op Bernhoven”: “Met de overgang van Bernhoven van twee locaties (in Oss en Veghel) naar een hoofdlocatie in Uden heeft Bernhoven alle randvoorwaarden geschapen om een gezonde financiële toekomst te realiseren. Ondanks de investering in de nieuwbouw zijn in 2011 en 2012 goede resultaten gerealiseerd. Nu in 2013 de nieuwbouw is betrokken levert dit substantiële efficiency op. Daarnaast zijn de contracten met de zorgverzekeraars voor 2013 rond waardoor de facturering op gang komt. Hiermee is de liquiditeit van Bernhoven gewaarborgd.”

Onbegrijpelijk

Ook het Maasziekenhuis herkent zegt het geschetste beeld niet te herkennen. “BDO trekt onbegrijpelijke conclusies, waardoor een onjuist beeld ontstaat”, aldus directeur Theo Mennen. “Het Maasziekenhuis is een nieuw ziekenhuis dat er, ondanks alle ontwikkelingen in de zorg en de nieuwbouw van het ziekenhuis, beter voor staat dan vooraf gepland. We zijn een ziekenhuis met een gezond financieel beleid en zien een gezonde toekomst tegemoet.”

Regiofunctie

Orbis MC hecht er aan te zeggen dat het “geen klein, maar een middelgroot ziekenhuis met een regiofunctie” is en bovendien “niet in de gevarenzone verkeert”. “Wij komen uit een crisissituatie, maar omdat wij enige jaren geleden productiever en efficiënter zijn gaan werken, zitten we nu op de goede weg”, aldus Orbis MC. “Bij de cure-activiteiten (ziekenhuis en GGZ) werd het verlies over 2012 gereduceerd tot honderd duizend euro en de komende jaren streven wij naar het schrijven van zwarte cijfers.”

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top